40è congrés del PSOE

El PSOE admet el "dany" provocat per Joan Carles I però rebutja tocar la inviolabilitat de la Corona

El nou ideari es referma en els valors republicans alhora que confirma la "lleialtat al pacte del 78"

3 min
Joan Carles I en una imatge d’arxiu.

ValènciaEl PSOE no es planteja grans canvis sobre la Corona malgrat els escàndols de Joan Carles I. La situació de l’emèrit afegia interès en les federacions per demanar de nou obrir el meló del model d’Estat o, com a mínim, revisar la inviolabilitat. Però del 40è congrés del partit que se celebra a València en surt un text que fa equilibris entre admetre el “dany” que suposen les irregularitats tributàries de l’exmonarca i tancar files amb la institució. “La falta d’exemplaritat que s’hagi pogut produir en qualsevol instància pública comporta un dany gravíssim al funcionament de l’Estat, a la confiança de la ciutadania en les institucions i a la qualitat de la nostra democràcia. La justícia ha d’aplicar-se de la mateixa manera per a qui vulnera la llei. El PSOE confia en l’actuació independent de la justícia per determinar les responsabilitats que corresponen en cada cas”, diu el text que es vota en plenari, al qual ha tingut accés l’ARA. 

La direcció plantejava “aprofundir en la transparència i la rendició de comptes, inclosa la Casa del Rei, cosa que a més coincideix amb la voluntat manifestada pel cap de l’Estat”, en sintonia amb el que sempre ha expressat Pedro Sánchez. El president espanyol acostuma a enaltir el compromís de Felip VI per “modernitzar” la institució, però la fugida de Joan Carles I no ha provocat cap mesura en aquest sentit. Hi havia alguna esmena que sol·licitava que el PSOE promogués una comissió d’investigació al Congrés, però a la cambra baixa sempre ha fet pinça amb el PP i Vox per tombar les iniciatives de les forces d’esquerres i sobiranistes. A l’ideari no es reflectirà aquest objectiu.

Sánchez havia enviat un missatge dijous en una entrevista a La Sexta, en previsió que el debat intern seria intens durant el congrés, i va anar un pas més enllà. “Crec que sí. Seria convenient que l’emèrit digués quina és la seva opinió sobre aquests fets”, va dir quan li van preguntar si Joan Carles I hauria de donar explicacions a la ciutadania en cas de tornar a Espanya. Però el text que se sotmet a votació dels delegats, després de negociar-se aquest dissabte a la tarda en comissió, ni tan sols cita explícitament Joan Carles I.

Com és un clàssic en els congressos del PSOE, s’ha obert el debat entre monarquia i república i la direcció va haver de frenar els plantejaments més rupturistes amb el règim del 78. La redacció final d’un dels paràgrafs acaba així: “El PSOE es reafirma de manera clara i contundent en els valors republicans i democràtics que ha defensat al llarg de tota la seva història, alhora que confirma la seva lleialtat al pacte constitucional de 1978, que va contribuir a donar llum a la nostra democràcia i garanteix els drets i les llibertats de la ciutadania espanyola”. La defensa de la monarquia és clara, tot i que el terme com a tal no hi apareix.

El PSC inclou el federalisme

Sobre Catalunya, l’ideari fa una aposta pel diàleg però abandona el concepte de plurinacionalitat. El PSC va aconseguir ahir que s’hi incorporés l’aposta federal amb una esmena que feia referència a la Declaració de Granada del 2013 i la Declaració de Barcelona del 2017. La principal novetat pactada ahir en el debat de les comissions és el compromís del PSOE d’impulsar una llei aquesta legislatura per abolir la prostitució. La norma inclourà sancions al client, en comptes de centrar-se com fins ara en el proxenetisme. L’objectiu és posar punt final al tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual.

stats