Política 08/08/2015

El PSOE aconsella al PP que la millor manera de defensar la Constitució és reformar-la

El portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, insta els populars a sumar-se sense inconvenients a la idea de reformar la Carta Magna

Europa Press
2 min
El PSOE de Pedro Sánchez gira full al període de proves PP: bandera social i llenguatge més planer

MadridEl portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, ha aconsellat al PP que se sumi sense inconvenients a la idea de reformar la Constitució de 1978 perquè considera que la millor forma de defensar-la és promoure'n l'actualització. Segons el PSOE, va ser Rajoy qui va oferir a Artur Mas "una cosa molt propera al pacte fiscal", mentre que la proposta del PSOE és que en la reforma de la Constitució s'especifiqui el model de finançament autonòmic i es mantingui la solidaritat entre persones i entre territoris. "Seria bo constitucionalitzar alguns principis i cal acordar-ho amb les comunitats autònomes", conclou.

En declaracions a Europa Press, Óscar López ha reconegut que "ningú va dir que seria fàcil" emprendre la reforma de la Carta Magna, però està convençut que al final hi haurà un bon clima per fer-ho. Precisament aquesta setmana el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assumit la idea de reformar la Constitució per, entre d'altres coses, deixar clares les competències de l'Estat i de les comunitats autònomes i per resoldre la successió de la Corona.

El senador socialista recorda que la Constitució de 1978, aprovada fins i tot abans que Espanya entrés a Europa, necessita una sèrie de canvis bàsics i considera que, "si el PP diu que defensa la Constitució, la millor forma de fer-ho és reformar-la perquè tingui quaranta anys més de vida".

"L'immobilisme és absurd"

En la seva opinió, "la posició immobilista de Rajoy és absurda", però de la mateixa manera que "el PP va arribar tard a la Constitució i li està costant arribar a la reforma" d'aquí a 20 anys defensarà la reforma que es faci. L'exsecretari d'Organització del PSOE assegura "rebel·lar-se" davant de qui, com Podem, assegura que el pacte constitucional va ser una cosa de les "elits", i ha reiterat la seva defensa de la Transició.

Óscar López admet que Espanya ha patit "cinc anys de crisi brutal" i que s'han vist "casos de corrupció demencials", però subratlla que, tot i que aquests dos factors han minat la credibilitat de la política i dels partits, s'ha de tenir en compte que "aquest país ha fet el millor en aquests quaranta anys".

stats