Política 23/05/2020

El decret llei de protecció del territori no afectarà les construccions agràries

Aquesta era una de les reivindicacions del sindicat agrari Asaja

Maria Llull
2 min
Les construccions agràries no hauran d'adoptar mesures d'integració paisatgística

PalmaEl decret llei de protecció del territori que el Pacte va tirar endavant divendres no afectarà les construccions agràries, sinó només les cases, segons han confirmat fonts de la Conselleria de Medi Ambient i Territori a l'ARA Balears. Aquesta era una de les reticències del sindicat agrari Asaja respecte de la normativa, ja que alguns articles es podien interpretar com a aplicables a tota classe de construccions, tant d'habitatges com agràries. Però des del Govern s'assegura que només faran referència clara a les cases.

"Volíem que quedàs clar que les construccions i instal·lacions agràries no s'havien de tractar igual que els habitatges", ha explicat a aquest diari el gerent d'Asaja, Joan Simonet. "El que no podia ser és que ens afectassin criteris d'integració paisatgística, per exemple. És que per fer un porxo per a la civada hem de restaurar tots els elements etnogràfics de la finca? Si quedàs així, no podríem donar suport a això", ha afegit.

Simonet fa referència a dos articles concrets del decret, el 6 i el 7. En el 6, s'indica que les construccions i les reformes en sòl rústic, "amb independència del seu ús", han d'incloure un projecte tècnic amb "mesures d'integració paisatgística i ambiental que s'han de dur a terme en la totalitat de la finca". A més d'haver de recuperar tots els elements de valor etnogràfic i cultural, l'article diu que "s'han de mantenir els cultius tradicionals i les plantacions fruiteres". "És un punt de vista romàntic, perquè si un agricultor no obté rendiment dels garrovers, els ha de poder canviar per tarongers", ha apuntat Simonet.

D'aquí la importància d'aclarir que aquests articles s'hauran de complir només en el cas dels habitatges, i no de les instal·lacions o construccions agràries. "L'agricultura es fa en sòl rústic i manté el paisatge agrari. Però has de poder canviar els cultius. Ara, hi ha casos, com el de les oliveres mil·lenàries, que són excepcionals i s'han de mantenir", ha precisat el gerent.

Pel que fa a l'article 7, el seu primer punt diu que les construccions en sòl rústic, "amb independència del seu ús", han de "preveure la recollida de l'aigua pluvial de les cobertes per reutilitzar-la". Però aquesta mesura tampoc s'aplicarà a les construccions agràries, segons fonts de Medi Ambient. "De vegades també feim porxos per posar-hi les ovelles, que poden ser d'uns 100 metres quadrats. Què hauríem de fer també? Un aljub per recollir aigua quan pot ser que tinguem un safareig a 50 metres? Això està pensat per a les cases, però les construccions agràries són d'una altra classe", ha continuat Simonet.

"Esperam que aquestes coses es puguin modificar abans de l'aprovació del decret", ha comentat Simonet, el qual també assegura que "Asaja no ha fet pressions, sinó matisacions. Estaria molt bé que s'arreglàs, perquè quan llegeixes l'exposició de motius veus que realment va dirigit a l'habitatge. Aquestes coses es poden arreglar i no cal passar nervis", ha afegit.

stats