Política 07/11/2019

Prohens: "A part dels grans nombres que ens donen els economistes, l'important és anar a peu de carrer"

La candidata del PP al Congrés es mostra preocupada pel fet que "els que varen gestionar la crisi de 2011 gestionin la de 2020"

Carles Tudurí
6 min
Marga Prohens, davant la seu del seu partit a Palma

PalmaMarga Prohens repeteix al capdavant de la llista del Partit Popular al Congrés. Tot i el cansament de la campanya, més curta i espessa que mai, defensa en vehemència els seus arguments a l'hora de demanar el suport al seu partit. Experiència i valors són, en la seva opinió, els factors que diferencien el PP d'altres opcions i que permetran al partit gestionar una situació econòmica que consideren que es complicarà durant el 2020.

Es va tancar un acord pel REB amb Rajoy que no es va fer efectiu per la moció de censura. Com afectaria el REB acordat amb Pedro Sánchez a un nou canvi de govern?

Pablo Casado ja va anunciar a Palma que es comprometia amb el REB, però amb el REB així com estava i com l'havia deixat tancat Mariano Rajoy: un règim especial dotat econòmicament i amb unes mesures fiscals específiques per a les empreses i per als autònoms de les Illes. El REB ha estat l'engany més gran forjat des del Consolat de Mar i des de la Moncloa. Si demanam a les empreses o autònoms com els ha beneficiat aquest nou règim, veurem que probablement ni s'han adonat de la seva aprovació.

Madrid ens roba? O només quan governa el PSOE?

[Riu] La veritat és que som una comunitat autònoma, independentment de qui ens governa, infrafinançada. El govern de Rajoy va posar en marxa una mesa d'experts per reformar el sistema de finançament aprovat pels socialistes i que ha estat molt perjudicial per a les Illes. Els socialistes, com de costum, ens varen enviar les miques. S'ha de canviar el sistema, s'ha de fer més transparent i més just. El que és cert és que Pedro Sánchez ens roba: 100 milions per depuradores que no vol pagar, 170 milions del sistema de finançament amb el qual ha fet xantatge i les retallades que ha anunciat del descompte del 75%.

Com s'abaixen els imposts i els ingressos i es mantenen els serveis?

Abaixar els impostos no vol dir abaixar els ingressos. No només és un eslògan. Aquí on governa el Partit Popular ho està fent, com a Madrid, on hi ha els impostos més baixos sense que els ingressos se'n ressentin. Basta mirar el que passa amb les hipoteques, que a les Illes cauen un 42% davant el 30% de la resta d'Espanya. Nosaltres proposam davallar l'impost d'actes jurídics documentats per fer més barates les hipoteques. Per contra, la recepta socialista és fer més cara la signatura d'hipoteques. Armengol ja ha anunciat la pujada d'aquest impost.

Es critica molt que els polítics utilitzen dades falses per donar suport als seus arguments. El PP de les Illes ha anunciat tot l'any una baixada del turisme d'un 20% que no s'ha concretat ni de lluny, això no és crear alarmisme?

Jo he xerrat aquestes darreres setmanes amb comerciants, gent del sector de l'oci nocturn, del turisme... i la temporada no ha anat com la de l'any passat. Molts han tancat abans d'hora, amb caixes més baixes i contractant menys gent. A part dels grans nombres que ens donen els economistes, l'important és anar a peu de carrer. Hi ha gent que m'ha dit que al sud de Mallorca ha fet un 30% menys de facturació, o un comerciant del centre de Palma que ha venut un 50% menys. Les darreres xifres d'atur ens constaten aquesta situació. L'informe del BBVA diu que creixerem un 1,2% davant el 2% que preveu el Govern, però és que fa uns anys que creixem al 4%. No és per fer alarmisme, és per evitar el que va passar amb Zapatero per negar la crisi.

Casado va anunciar un trilingüisme cordial, això suposa reconèixer que el trilingüisme de Bauzá en tenia ben poc, de cordial?

Jo crec que mirant enrere tots som molt valents, però és veritat que s'ha d'aprendre del passat i fer autocrítica. El Partit Popular ha passat pàgina fent una lectura constructiva del que va passar, per això som aquí on som en aquest moment. L'experiència serveix tant per saber el que has de fer com per saber el que no has de tornar a fer. El compromís de Pablo Casado i el de Company és que tenim dues llengües i que les volem igual. Hi ha un extrem que vol immersió només amb una llengua i nosaltres deim que no. Hi ha un altre extrem que vol immersió amb l'altra llengua i també deim que no. El que volem és que en el final de l'educació obligatòria els nostres infants parlin les dues llengües. I a més, en una comunitat turística els polítics ens hauríem d'avergonyir que encara tinguem un debat damunt la taula de com implantam l'anglès. Estam creant ciutadans de primera, els que es poden permetre aprendre anglès, i de segona, els que no ho poden fer.

Sembla que en aquesta campanya el PP evita qualsevol xoc amb Vox, que és qui li pren part dels vots... No s'està sent massa permissiu amb les propostes d'aquest partit que estan fora de la Constitució?

Jo tenc el mateix discurs cap als altres partits que vaig tenir fa quatre mesos. A una campanya cada partit ha de parlar del seu projecte. Jo milit al PP, no a Vox; per tant, em sent còmoda amb el que defensa el PP i no amb coses que defensen altres formacions. El que ha fet el PP és que als llocs on tenia la clau de la governabilitat ha desbloquejat aquesta situació, i ho ha fet liderant el centredreta i sense renunciar als seus valors. Hi ha gent que diu que du Espanya en el cor, però en aquest moment s'ha de dur en el cap. En un moment de crisi econòmica i territorial, el que necessites és experiència, cosa que Vox, amb tots el meu respecte, no té.

Els immigrants són un problema a les Illes?

Em sap greu parlar d'immigració en campanya electoral, perquè crec que mai no s'hauria d'utilitzar un drama com la immigració per treure ni un sol vot. El problema és la immigració il·legal, per això crec que la immigració ha de venir sempre vinculada amb un lloc de feina. El problema no s'arregla des d'aquí, ni amb un tuit ni amb una foto. Casado ja ha anunciat que es necessita un pla Marshall per millorar les condicions de vida dels països d'origen dels immigrants. No hi ha cap pare ni cap mare que posi la vida del seu fill en risc dins una embarcació si el seu país d'origen té unes mínimes garanties que la vida del seu fill podrà ser mínimament digna. També s'han de combatre les màfies.

Amb quin nombre de diputats es donarà per satisfeta diumenge a la nit?

[Riu] Quan surt en unes eleccions surt a guanyar. Em sorprèn que alguns partits, com Ciutadans o Unides Podem, surtin com a crosses del PSOE. Quant al nombre, no només pel PP, sinó perquè crec que els ciutadans ja no poden més, i perquè crec que en una crisi econòmica i territorial no podem tenir aquest país aturat, jo estaria satisfeta si tenguéssim un escó més que l'esquerra. No només perquè Casado serà president, sinó perquè d'aquí a quatre mesos no hi tornarà a haver eleccions.

Se sentiria còmoda una "gran coalició" amb Pedro Sánchez com a president?

Ja ho ha dit Casado que s'hi abstendria i jo crec que fins i tot hi votaria a favor si fos necessari, però el PP és l'única alternativa a Pedro Sánchez, per la qual cosa no governarà amb el PSOE. Una altra cosa és que puguem arribar a pactes d'estat amb temes com immigració, finançament autonòmic, educació, unitat territorial, pactes que hem oferit perquè consideram que els dos grans partits hi han d'estar d'acord.

En cas que el PP no pugui governar, quantes oportunitats es donaran a Pablo Casado com a candidat a la presidència?

Casado va arribar a la presidència amb un congrés obert i en un moment complicat del PP. Arribaren les eleccions andaluses i es va implicar i es va exposar, per alguns fins i tot massa, però el partit va guanyar les eleccions després de 40 anys de governs socialistes. A les generals no va treure bon resultat, però va ser a causa de la fragmentació del centredreta, que no comença amb Pablo Casado ni és culpa seva. A les autonòmiques el PP torna a sortir i governa la meitat de les institucions d'Espanya. En aquestes eleccions està recuperant suport i pujant a les enquestes, mentre que els socialistes baixen, per la qual cosa el balanç de Casado en aquest poc de més d'un any ha anat a més.

S'està fent llarga la campanya més curta de la història?

S'està fent llarga per a la gent, per als ciutadans... per als polítics també, però és la nostra obligació. La gent no vol més eleccions, es demana per què ara és més difícil trobar feina que fa un any, per què ha hagut de tancar el seu negoci abans, per què perilla un descompte de resident que és un dret i no un luxe... Per això les eleccions van de pensar amb el cap i de desbloquejar. De no permetre que els que varen gestionar la crisi del 2011 gestionin la del 2020... i d'evitar que d'aquí a quatre mesos tornem a estar a punt de votar, però amb més atur, menys autònoms i amb la crisi de Catalunya totalment desbocada.

stats