Eleccions
Política 24/01/2023

Prohens, a favor de la proposta de Feijóo de deixar que governi la llista més votada

Diversos territoris, i fins i tot Ayuso, s'han mostrat escèptics davant la iniciativa que, per ara, es limita als ajuntaments

2 min
Bendodo i Prohens a la junta directiva d'aquest dimarts

PalmaLa proposta que va fer aquest dilluns el president del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, dirigida al PSOE, perquè en els ajuntaments sigui la llista més votada la que governi, va aixecar polseguera en algunes comunitats autònomes. El País publicava aquest dimecres que hi ha un cert "malestar" en els territoris, i fins i tot la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es va mostrar escèptica –José Luis Martínez Almeida no seria batle de Madrid amb aquesta proposta.

Així i tot, la presidenta del PP balear, Marga Prohens, s'hi ha posicionat clarament a favor, en una roda de premsa oferida juntament amb el coordinador general del PP i número 3 del partit estatal, Elías Bendodo. "És una mesura encertada que respon a la voluntat dels ciutadans", ha afirmat. "En aquesta terra, on es van inventar els tripartits i s'ha enviat el PP a l'oposició amb 29 escons –la majoria absoluta són 30–, quan ha estat un clam de tots contra el PP, ha estat més el que ens uneix contra algú que no un projecte comú", ha afegit.

Bendodo ha remarcat que "ha d'anar calant que la llista més votada tingui la batlia", per després traspassar la iniciativa a les eleccions autonòmiques i municipals. Cal recordar que la proposta arriba en un context en què pràcticament totes les enquestes, llevat d'algunes de les publicades pel Centre d'Investigacions Sociològiques, donen la victòria a les eleccions generals del pròxim mes de desembre. Alguns veuen en la proposta que des del PP es dona per fet que necessitaran Vox per governar, així que seria un intent per desfer-se'n, o que si acaben governant en coalició serà per la negativa del PSOE a acceptar que la llista més votada estigui a l'Executiu.

Eleccions municipals

El coordinador general del partit ha visitat les Illes per reunir-se amb el que el PP anomena el G-10, és a dir, els deu municipis més poblats de les Illes, que aglutinen el 66% de la població. El PP illenc ja té pràcticament tots els candidats municipals i insulars nomenats, només resten alguns territoris de baixa població, tot i que Prohens ha detallat que estarà enllestit en el pròxim mes de febrer.

Bendodo, seguint la tàctica que utilitza el PP illenc, ha assimilat constantment la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb el cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez. Consideren que el líder del PSOE minimitza les possibilitats d'Armengol, i sostenen que els suports de Sánchez en el Congrés són els mateixos que els d'Armengol en el Parlament: Unides Podem en el Govern i el suport de partits de caire soberanista (MÉS per Mallorca, per una banda, i Esquerra Republicana o EH Bildu, per l'altra).

A més, aquest dissabte es durà a terme la convenció estatal del PP sobre sanitat a les Balears. "A cada territori parlam del tema que més importa, i el Govern té un suspens absolut en sanitat", ha apuntat. "Volem un bilingüisme cordial, això enriqueix, l'idioma no pot ser una barrera per als professionals sanitaris", ha afegit.

stats