Política 01/02/2019

L'esforç dels professionals, clau de la millora del sistema sanitari segons Armengol

La presidenta del Govern ha recalcat també la necessitat de "seguir millorant"

Ara Balears
4 min
Imatge de les autoritats durant l'acte

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que l’esforç dels professionals ha estat la clau de la millora que ha viscut el sistema sanitari de les Illes Balears. Armengol ha fet aquestes declaracions aquest divendres, durant la V Jornada de la Salut de les Illes Balears, amb la qual la Conselleria de Salut ha volgut agrair la feina i la dedicació dels treballadors de l’àmbit sanitari públic i privat de les illes i també de les associacions de pacients a través del reconeixement de prop de 200 projectes i iniciatives diferencials. La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Maria Luisa Carcedo, ha assistit a la Jornada per manifestar el seu suport als professionals.

Imatge de la intervenció de la  Ministra Sanitat Maria Luisa Carcedo

Armengol ha manifestat que "el Govern de les Illes Balears ha apropat serveis a totes les illes, ha reobert els centres de salut els horabaixes, ha estabilitzat les plantilles amb processos d’oposicions que donaran una plaça a més de 5.000 professionals". La presidenta del Govern ha afegit que "es recuperarà Son Dureta. No es pot posar en dubte l’esforç per millorar el sistema, però són els professionals sanitaris el perquè de totes aquestes mesures". Així mateix, la presidenta del Govern ha assegurat que "som conscients que s’ha de millorar, que des de l’Administració encara ens queda molta feina per fer perquè plegats avancem cap a una sanitat que estigui a l’alçada de la ciutadania d’aquestes illes i dels professionals i les entitats amb què tenim el privilegi de comptar".

Durant l’acte, que ha tingut lloc en el Palau de Congressos de Palma i en el qual han participat equips de totes les illes i nombroses associacions de pacients, s’han guardonat 194 projectes, que s’han agrupat en vuit àrees que sovint són transversals a tots els col·lectius que treballen en salut de manera individualitzada o comunitària, ja sigui en els hospitals i centres de salut o en altres dependències tècniques i de planificació.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha volgut expressar el seu profund agraïment als guardonats i als més de 20.000 homes i dones professionals que fan feina en l’àmbit de la salut a les Illes Balears, per la feina "excel·lent" que duen a terme i pel seu compromís i esforç per millorar la salut de la població. Gómez ha valorat també el paper imprescindible de les associacions de pacients.

Vuit àrees i prop de 200 projectes

En la categoria d’Accessibilitat s’han guardonat catorze projectes que contribueixen a garantir que tothom pugui accedir al sistema de salut, com ara l’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, que enguany fa vint anys i que cada any atén més de 1.300 persones, i l’adaptació del servei 061 Salut Respon a persones amb discapacitat auditiva.

En l’apartat de Formació s’han reconegut prop d’una vintena de projectes que faciliten als professionals l’actualització permanent, com ara les sessions generals de l’Hospital Universitari Son Espases, i també iniciatives adreçades als pacients, com per exemple el Grup Formador del Pacient Actiu d’Atenció Primària de Mallorca i el programa de nutrició i dietètica per als pacients i els seus familiars de Creu Roja.

Imatge dels assistents a l'acte

Així mateix, s’ha reconegut la capacitat d’innovació en diverses àrees com a camí indispensable cap a l’excel·lència. En aquest camp, s’han valorat 25 projectes, com ara "Les plataformes cientificotècniques de l’IdISBa, com a model de qualitat per a una investigació d’excel·lència"; la unitat multidisciplinària de la malaltia d’Andrade de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, o la revista Redes.

En la secció de Bones pràctiques s’han distingit devers setanta projectes molt diversos adreçats, entre altres finalitats, a garantir i impulsar procediments segurs i eficaços, i millorar l’eficiència del sistema. S’ha guardonat "Som aquí, consulta infermera" del Grup Juaneda; la consulta de seguiment a pacients portadors de microorganismes multiresistents de l’Hospital de Manacor; la creació de la consulta d’estomateràpia de l’Hospital Comarcal d’Inca; la posada en marxa de la unitat de responsabilitat social corporativa del Servei de Salut; els tallers grupals per als pacients de la Unitat Comunitària de Salut Mental d’Infància i Adolescència, de l’Àrea de Salut de Menorca; la implantació de la tècnica quirúrgica d’abordatge de la diàstasi de recte per via laparoscòpica de Quirónsalud, i la I Jornada "Viure sense tabac" de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

En la categoria de Cooperació s’ha agraït la generositat i la solidaritat dels professionals que varen oferir ajuda durant la catàstrofe de Sant Llorenç des Cardassar i també la de les persones que han col·laborat amb ONG en projectes d’ajuda humanitària arreu del món.

En Humanització s’han reconegut vint iniciatives per afavorir un tracte amable i respectuós i establir entorns propers i íntims per als usuaris. En són exemples la decoració de les Urgències de Pediatria de Son Llàtzer, amb 'El jardí de na Marga', i el projecte 'La caixa de records del nadó... Elaborant el dol», de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera'.

En la categoria de Consum responsable s’han valorat accions per a l’estalvi, com la nova instal·lació fotovoltaica de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, i també el paper de la Junta Arbitral de la Direcció General de Consum en la resolució àgil de conflictes.

La Conselleria de Salut, mitjançant la categoria de Participació, ha volgut reconèixer de manera especial el paper imprescindible que fan les associacions de pacients i ha guardonat una trentena d’iniciatives, entre les quals hi ha 'Musicoteràpia per a infants en cures pal·liatives pediàtriques', de l’associació Ángeles sin Alas; l’aplicació MDM Iris, d’informació per a persones en situació de prostitució impulsada per Metges del Món, i la teràpia amb adults víctimes d’abusos sexuals en la infància i/o l’adolescència de la Fundació RANA.

Els guardonats han rebut unes làmines de la Fundació Vicente Ferrer elaborades per artistes mallorquins i amb la comercialització de les quals se sufraga la construcció d’una escola a l’Índia.

stats