Política 18/05/2018

MÉS fa una proposta perquè els tampons i el caviar no tinguin el mateix IVA

El grup parlamentari ha presentat una proposició no de llei per demanar al govern central que consideri els productes d'higiene femenins com a productes de primera necessitat

Aina Riera Serra
2 min
Compreses en un supermercat

PalmaLa diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha anunciat la presentació d'una proposició no de llei perquè el govern central redueixi l'IVA dels productes d'higiene femenina del 10% actual al 4%, que és l'IVA que s'aplica als productes de primera necessitat.

Segons Campomar, les compreses, els tampons i les copes menstruals són productes consumits pel 50% de la població i és injust que tinguin el mateix impost que els articles de luxe com el caviar, és a dir, un 10%.

La diputada de MÉS ha explicat que a les Canàries, on tenen el seu propi règim d'IVA, han decidit eximir aquests productes de l'IVA. En el cas de Balears estam sota el règim comú a tot l'Estat i, per tant, no seria possible aplicar aquesta exempció, però sí que se'n pot demanar una reducció de l'IVA, com ja s'ha fet al País Valencià.

La proposició no de llei conté els següents punts:

  • Instar el govern espanyol a avaluar l'impacte econòmic de la 'taxa rosa' perquè la considera una pràctica abusiva.
  • Que es prenguin mesures per combatre aquesta desigualtat.
  • Que s'apliqui un IVA reduït d'un 4% als productes d'higiene femenins.
  • Reivindicar un IVA reduït als bolquers per a infants i per a persones majors.

A Canadà i a Kenya tampoc no apliquen cap impost a aquests tipus de productes, i a França i a Anglaterra tenen reduccions de l'IVA de fins al 5%.

La 'taxa rosa'

El primer estat on es va investigar la diferència de preus entre productes per a homes i per a dones va ser als Estats Units, de la mà de l'Oficina de Consum de Nova York. Les conclusions d'aquest estudi demostraven que la diferència de preu entre els productes amb o sense 'taxa rosa' podrien arribar fins al 50% i que les dones nord-americanes podien arribar a pagar fins a 1.400 dòlars més a l'any. Califòrnia va ser el primer estat que el 1996 va prohibir la discriminació per qüestió de sexe en els preus dels productes d'higiene.

Les empreses solen argumentar tot tipus de raons per explicar aquestes diferències de preu, entre elles, que els productes femenins requereixen de més prestacions o especificitats o la que respon a raons d'oferta i demanda. És a dir que les dones estarien més disposades a pagar més que els homes pels productes cosmètics i de bellesa, un fet que les empreses aprofiten per 'feminitzar' els seus productes i pujar-ne els preus.

La 'taxa rosa' actua, doncs, com un impost ocult. Recentment, l'associació de consumidors Faqua va denunciar que les maquinetes d'afaitar, un producte molt semblant tant per a homes com per a dones, registren diferències de preu de fins a un 170%.

Des de MÉS se sumen a aquesta reivindicació i apel·len a fer investigacions de mercat i a crear campanyes de conscienciació ciutadana per no consumir els productes de marques que promouen aquestes pràctiques abusives.

stats