Política 16/06/2019

Colau aprova el primer cartipàs a l’espera del pacte amb el PSC

Janet Sanz repetirà a Urbanisme i Joan Subirats serà el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura

Jordi Mumbrú
3 min
Colau aprova el primer cartipàs a l’espera del pacte amb el PSC

BARCELONAL’Ajuntament de Barcelona ja torna a caminar. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va signar el mateix dissabte -hores després de ser investida novament en el càrrec- els primers decrets per posar fi a la paràlisi que ha suposat el procés electoral. Els primers nomenaments serviran per recuperar l’activitat, però no són definitius. El número dos d’Ada Colau, Joan Subirats, va pronosticar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que d’aquí 15 dies ja s’haurà tancat definitivament l’acord amb el PSC, de manera que caldrà modificar alguns dels nomenaments. Subirats, que segons el nou repartiment serà el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Educació i Participació, també ha dit que és “suposable” que els socialistes tinguin algunes tinences d’alcaldia.

Sigui com sigui, a l’espera d’afegir els regidors socialistes al govern municipal, Colau ja ha situat els seus. Un dels canvis més significatius i que no variarà quan els socialistes s’incorporin al govern és el del gerent municipal. El càrrec més important de l’estructura executiva de l’Ajuntament serà per a Sara Berbel, en substitució de Jordi Martí, que tornarà a ser regidor, aquest cop pels comuns (ho havia estat pel PSC). Berbel era fins ara directora general de Barcelona Activa i gerent de Política Econòmica. Berbel, pròxima al PSC, ocupava aquests càrrecs des que els socialistes van entrar al govern municipal durant el mandat anterior. Colau la va definir ahir com “una professional indiscutible amb mirada feminista” i va apuntar que la seva tasca serà la de “dirigir una gran estructura executiva i adaptar-la als nous reptes del segle XXI”.

Pel que fa a les tinences d’alcaldia, la primera serà per a Joan Subirats, i la segona, que s’encarregarà d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, continuarà en mans de Janet Sanz. La tercera, de Drets Socials i Feminisme, serà per a Laura Pérez, i la quarta, que inclourà Treball, Economia i Planificació Estratègica, serà per a Jordi Martí. Tant socialistes com comuns ja han avançat que el seu govern serà “paritari [entre socialistes i comuns]”, pel que fa a la “distribució de competències i responsabilitats”, de manera que cal esperar que dues de les tinences d’alcaldia passin a mans dels socialistes quan entrin al govern. Amb els districtes també passarà el mateix.

Fins ara tots aquests càrrecs (tant els sectorials com els de districte) estaven repartits entre només 11 regidors (incloent-hi l’alcaldessa), cosa que va sobrecarregar de feina els regidors. Amb l’entrada dels socialistes, els 10 districtes, les quatre tinences d’alcaldia i les diferents regidories sectorials quedaran molt més repartides i se’n facilitarà la gestió.

A tres de la majoria

El segon mandat d’Ada Colau tindrà un total de 18 regidors i serà el més ampli des del 2007, quan el socialista Jordi Hereu va aconseguir 14 regidors i va pactar amb ICV-EUiA, que en tenia 4. Des d’aleshores, tots els governs municipals han sigut molt més febles. Entre el 2011 i el 2015 va ser Xavier Trias (CiU) qui va haver de governar amb només 14 regidors, i la mateixa Colau ho va haver de fer amb només 11 durant el mandat següent. La majoria a l’Ajuntament de Barcelona se situa en els 21 regidors, de manera que durant els dos últims mandats els governs han tingut enormes dificultats per poder aprovar les seves propostes. L’actual equip de govern tampoc arriba a la majoria, però per frenar qualsevol proposta caldrà que hi votin en contra almenys ERC, Junts per Barcelona i Barcelona pel Canvi - Cs.

Sara Berbel serà la nova gerent

La gerència de l’Ajuntament de Barcelona serà per a Sara Berbel (Sabadell, 1963). Doctora en psicologia social per la Universitat de Barcelona, era fins ara directora de Barcelona Activa. Durant el segon govern tripartit va ser directora general d’igualtat d’oportunitats en el departament de Treball, a mans del PSC. També ha estat presidenta de l’Institut Català de les Dones i ha fet diferents publicacions. En una etapa més recent, ha col·laborat amb el diari ARA com a articulista.

Regidories i comissionats

Presidència, Aigua i Energia i Mobilitat

Eloi Badia

Salut i Diversitat Funcional

Gemma Tarafa

Habitatge i Rehabilitació

Lucía Martín

Transparència i Drets Civils

Marc Serra

Territori i Districtes

Jordi Rabassa

Comissionat de Seguretat

Amadeu Recasens

Comissionat d’Educació

Miquel Àngel Essomba

Comissionat de Participació

Fernando Pindado

Comissionat d’Ecologia

Frederic Ximeno

Comissionada d’Esports

Marta Carranza

Comissionat d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat

Lola López

Comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació

José Luís Gómez

Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum

Álvaro Porro

Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital

Francesca Bria

stats