Política 11/01/2019

Aragonès descarta una crisi de Govern i assegura que el PDECat i ERC "aniran a l'una" amb els pressupostos

Vilalta diu que no n'hi ha prou amb la inversió en infraestructures

Ara
2 min
Aragonès es reunirà amb els comuns dijous per començar a negociar els comptes de l'any vinent

BarcelonaHores abans que l'executiva d'ERC es reunís a Ginebra per debatre el seu posicionament sobre els pressupostos estatals, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, treia ferro a les incerteses i assegurava que PDECat i Esquerra anirien "a l'una" pel que fa als comptes. Desmentia, per tant, les especulacions sobre una possible "crisi de govern" en cas que el sentit de vot entre republicans i demòcrates fos diferenciat.

La reunió que l'executiva d'ERC manté aquest divendres a Ginebra s'emmarca dins la quotidianitat de les trobades del partit. L'única diferència és que la trobada s'ha traslladat a la ciutat suïssa perquè la secretària general, Marta Rovira, també hi pogués assistir. En atenció als mitjans durant una pausa de la reunió, Rovira ha explicat que encara no s'ha parlat del tema, de moment només s'ha "analitzat l'estratègia de repressió de l'Estat" i els judicis del Procés.

Des de Ginebra, el conseller d'Economia ha fet declaracions per demanar més gestos al president espanyol, Pedro Sánchez, si vol obtenir el suport dels republicans als comptes. "Hi ha d'haver motius suficients", ha recalcat: "Han de demostrar que són diferents del PP".

Els gestos de Sánchez, ha dit, han de tenir a veure o bé amb la "fi de la repressió" o bé amb el dret d'autodeterminació de Catalunya. D'altra banda, Aragonès ha recordat que "el contingut dels pressupostos conegut són filtracions interessades del govern de l'Estat". En aquest sentit, ha recalcat, ERC es posicionarà quan conegui "el contingut concret" dels comptes. "Si aquests pressupostos són, com planteja Sánchez, la segona volta de la moció de censura, hi ha d'haver motius suficients per votar-hi a favor", ha sentenciat.

Les seves declaracions han anat en la línia del que també ha expressat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha assegurat que una inversió en infraestructures equivalent al pes del PIB català, com estableix la disposició addicional tercera de l'Estatut, "no és un gest ni un moviment que pugui fer variar la posició" respecte als pressupostos de l'Estat. En una entrevista a SER Catalunya, Vilalta ha respost que suposa "simplement complir una llei" i ha insistit en condicionar el vot del seu partit a una proposta política sobre autodeterminació i un canvi en la línia "repressiva" de l'Estat.

El mateix portaveu del partit al Congrés de Diputats, Joan Tardà, recordava ahir que, ara per ara, la fórmula que s'ofereix des de l'executiu espanyol d'una reforma de l'Estatut no els convenç, ja que "obvia la voluntat de la meitat dels catalans que no són autonomistes". Una valoració que, des de la cambra catalana, també ha reiterat les últimes setmanes el vicepresident, Pere Aragonès.

stats