PANDÈMIA
Política 22/03/2020

Més pressió sobre Sánchez per a un confinament total

El Congrés autoritzarà dimecres la pròrroga de l’estat d’alarma fins a l’11 d’abril

Ot Serra / Mireia Esteve
3 min
Membres de la Unitat Militar d’Emergència desinfectant divendres una de les zones d’embarcament de l’aeroport de Gran Canària .

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez reconeixia ahir que l’impacte del coronavirus ha evidenciat que Espanya no estava preparada logísticament per a una crisi sanitària d’aquesta magnitud. El president espanyol segurament tampoc s’esperava que l’arrencada del seu nou govern estaria marcada per la gestió d’aquesta crisi, de grans conseqüències econòmiques i socials, i caldrà veure si també polítiques. Sánchez podia imaginar-se una oposició dura de la dreta en aquesta legislatura -ja va quedar clar en la sessió d’investidura-, però ara veu com la pressió li arriba de presidents autonòmics i, fins i tot, des del seu propi partit. Després que Itàlia decretés dissabte a la nit la suspensió de l’activitat productiva -tret dels serveis essencials per a la lluita contra el coronavirus-, ahir van guanyar força les veus que reclamen a la Moncloa el confinament total. Dimecres el ple del Congrés autoritzarà a l’executiu prorrogar l’estat d’alarma fins a l’11 d’abril, però no serà un debat de tràmit per a Sánchez.

El president de la Generalitat, Quim Torra, demana des de la setmana passada el tancament de fronteres a Catalunya -en tant que focus crític del Covid-19, juntament amb la Comunitat de Madrid- i paralitzar la producció. “Quin sentit té que les persones que avui [ahir per al lector] s’han quedat a casa demà hagin d’anar a treballar?”, es preguntava ahir el cap de l’executiu català. Almenys quatre representants autonòmics més van mostrar-se a favor d’aquesta reivindicació. El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno (PP), també aposta pel tancament de ports i aeroports i el de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, va anar més enllà i va decretar una ordre autonòmica de cessament de l’activitat econòmica no essencial. Ràpidament, la Moncloa ho va rebutjar. Des del mateix PSOE, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, va instar Sánchez a “reflexionar” sobre un enduriment de les mesures, informa Europa Press.

La por a una crisi més forta

Fins ahir Sánchez defugia afrontar públicament aquest debat, ajudat per les dificultats que presenten les rodes de premsa a distància. En la seva compareixença de dissabte va esquivar-ho adduint que no es podia negar a la ciutadania sortir a comprar el pa o a una “mare passejar amb el seu fill autista”, però ahir ja va admetre el “difícil equilibri” entre la vessant sanitària i la socioeconòmica. “Hem de prendre les mesures eficaces per posar fi a la propagació del coronavirus, fent que el cost en vides humanes, llocs de treball i capacitat productiva sigui el menor”, afirmava finalment Sánchez, i puntualitzava que la salut pública és la prioritat. Prèviament, però, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ja havia deixat caure la voluntat d’evitar problemes que generin “crisis socioeconòmiques pitjors que la del coronavirus”.

Des de Catalunya, un grup sorgit de l’Institut Català de la Salut autoanomenat Sanitaris per la Quarantena Total va llançar ahir una campanya demanant el confinament total i la Taula del Tercer Sector també va comunicar la seva adhesió a aquesta petició, avalada per una setantena de científics d’arreu de l’Estat. “Hem de triar entre vida o economia”, va arribar a dir ahir Torra. Per afrontar les conseqüències d’un escenari així, el president català va proposar suspendre l’objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes de cara al 2020 i 2021 i també eliminar la regla de la despesa dels ajuntaments, a més d’ajudes als autònoms, la suspensió del pagament del lloguer per a persones vulnerables i garantir-los els subministraments. Brussel·les ja va anunciar que aixecava el Pacte d’Estabilitat.

Petició massiva de material

La pressió a Sánchez va arribar també a compte de l’escassetat de material sanitari. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar la contractació d’un avió carregat provinent de la Xina i va reclamar al president espanyol “no bloquejar-lo”. “Ho agilitzarà”, van respondre fonts de la Moncloa. Galícia també ha activat canals propis per obtenir fins a vuit milions de mascaretes i 134 ventiladors, mentre que el lehendakari, Íñigo Urkullu, també va urgir l’arribada de proves de diagnòstic ràpid.

Enmig de l’allau, Sanitat va fer públic que des del 10 de març ha repartit a les comunitats quatre milions de mascaretes, de les quals 513.393 han arribat a Catalunya, un 12,7%. Per ara Sánchez es manté ferm en la seva recepta per a una crisi sanitària que, en funció del seu impacte, pot ser també política.

stats