Política 01/03/2020

El president del Parlament reclama una reforma constitucional perquè Formentera tingui senador propi

Vicenç Thomàs demana també, amb motiu del Dia de les Illes Balears, la desaparició dels aforaments

Ara Balears
2 min
El president del Parlament, Vicenç Thomàs, durant el seu discurs.

PalmaEl president del Parlament balear, Vicenç Thomàs, ha fet una crida aquest diumenge, amb motiu del Dia de les Illes Balears, a la unitat de tots els partits per tal que "la veu de les Balears sigui suficientment forta perquè sigui escoltada". A més, ha destacat "la nova sensibilitat que estan demostrant el Senat i el Congrés cap als parlaments autonòmics" com a eina per reclamar "una reforma constitucional que permeti a Formentera disposar de senador propi i la modificació estatuària que faci possible la desaparició dels aforaments".

"No hem d'oblidar que els representants i responsables polítics hi som per aportar solucions, no per crear problemes", ha assenyalat. Pel que fa al Parlament, ha afegit que cal ser "el motor de transformació i millora de la qualitat de vida que reclama la societat". Thomàs ha recordat que actualment la cambra té vuit grups parlamentaris, fet que "mai" s'havia produït a les Balears.

Malgrat aquesta diversitat, ha subratllat que han aconseguit transformar "la pluralitat" en la "manera de fer política". Prova d'això és, segons el president de la cambra, l'aprovació dels pressupostos autonòmics de les Balears de 2020. És per aquest motiu que demana la unitat de tots els partits: "Hem de tenir clar que només units podrem aconseguir que les reclamacions de les Illes Balears siguin ateses".

En el dia que es commemoren els 37 anys de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat, Thomàs s'ha referit a l'aprovació del Règim Especial de les Balears (REB) com la bandera "que ens uneix a tots". Ara, ha indicat, és el moment de "resoldre els problemes de la ciutadania", que venen marcats per la necessitat d'un "finançament just".

Així, el president parlamentari ha proposat "fomentar la disputa dialèctica que injecta la vida parlamentària", però sempre des de la lleialtat institucional i "generant sinergies". "Com a president, desitj que el Parlament sigui la casa de les solucions", ha afegit, amb la intenció de trobar millores en educació i sanitat públiques, la cultura, l'habitatge, l'atenció social i una societat paritària en què desapareguin la discriminació per raó de sexe i la violència masclista "deixi de perseguir" les dones.

Thomàs ha fet el seu discurs al Parlament en un acte al qual han assistit les principals autoritats polítiques, judicials i militars de les Illes Balears, amb la presidenta balear, Francina Armengol, al capdavant.

stats