Política 01/03/2018

Picornell anuncia que ha arribat el moment d'actualitzar la Constitució

El president del Parlament insta a reformar l'Estatut d'Autonomia per a un nou model territorial

Efe
3 min
Picornell anuncia que ha arribat el moment  d'actualitzar la Constitució

Palma"Ha arribat el moment, la societat ho demana, de revisar i actualitzar tot allò" que serveixi per "construir un projecte comú, com la Constitució espanyola". Així ho ha anunciat el president del Parlament, Baltasar Picornell, a l'acte institucional del Dia de les Illes Balears.

En el seu discurs institucional, el president de la cambra balear ha assenyalat que "no podem esperar 40 anys més" per introduir canvis a la Carta Magna" i ha defensat que "és necessari "adaptar-se a les demandes de la societat".

Picornell ha subratllat que la Constitució "ha permès un llarg període de desenvolupament i democràcia" però que "el moment polític actual exigeix respostes" i "la societat actual ha canviat".

"No podem fugir de la nostra responsabilitat. La meva generació no la va votar, i jo ja no som tan jove", ha afirmat el president, de 41 anys d'edat, durant la seva intervenció al Parlament davant les principals autoritats polítiques i civils de l'arxipèlag.

Aprofundir en l'autogovern i en un nou model de territori

Picornell també ha apostat per la definició d'un nou model territorial i "un aprofundiment en l'autogovern a través de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears", que avui compleix 35 anys de vigència.

L'objectiu és "garantir les nostres aspiracions com a poble: No som nins de mel i sucre, ens sabem governar", ha reivindicat.

Al començament de la intervenció, Picornell ha dit que des de l'any 1983, quan es va aprovar l'Estatut d'Autonomia, "la societat ha canviat i els ciutadans han augmentat el seu nivell d'exigència". Ara "demanen ser partícips de les decisions polítiques i cada dia exigeixen més responsabilitat i transparència".

En aquest context, ha destacat la creació de l'Oficina Anticorrupció de Balears, una proposta del seu partit, Podem, que suposa "una pas important per posar fi al mal ús d'allò que és de tots i recuperar la confiança" en les institucions públiques.

Eliminar els aforaments

En el seu discurs a la sala dels passos perduts de la Cambra balear Picornell ha destacat que "els ciutadans han augmentat el seu nivell d'exigència" respecte els polítics i que, per tant, els diputats s'han "d'apropar a la ciutadania. Mai no ens n'hauríem d'haver allunyat". En aquesta línia, ha destacat la "passa important" que suposa la iniciativa que ja està en tràmit per eliminar els aforaments, "que generen un greuge comparatiu amb la resta de la societat".

A més, ha defensat la protecció del territori balear i ha advertit que "unes Illes amb recursos esgotats" i "amenaçades pel ciment no tindran l'atractiu que tenen ara per als nostres visitants".

Així mateix, Picornell ha destacat altres lleis aprovades a la cambra, com ara la llei de Fosses i l'esforç per restablir la memòria democràtica. Picornell també ha agraït la feina dels diputats de tots els grups i ha recordat algunes de les lleis aprovades per consens, com la del Tercer Sector.

El president ha volgut agrair als diputats "l'esforç" realitzat en aquest darrer any per arribar a consensos, com s'ha esdevingut amb l'aprovació de la Llei del tercer sector, o la lluita per conseguit un "millor finançament" per a les Illes.

A més, ha defensat la llengua catalana com "un orgull per a tots i una font de cohesió". En aquest punt, ha considerat hauria de "prevaler" l'"esperit de consens" de l'any 1986, quan es va aprovar amb la unanimitat de tots els partits la Llei de normalització lingüística.

Picornell ha al·ludit a "la temptació d'un fer de l'idioma una eina política" i ha subratllat que "la llengua és i serà un patrimoni de tots, la parlem o no".

El president del Parlament ha finalitzat la seva intervenció advertint als diputats que amb les seves decisions poden fer la vida "una mica més fàcil i més feliç" als ciutadans i ha animat a tots a "cuidar-nos i a lluitar" per construir una Comunitat Autònoma que els ompli d'"orgull".

stats