Política 01/03/2019

El president del Parlament defensa el consens enfront de l’electoralisme

Baltasar Picornell s’acomiada del seu càrrec davant els representants de les institucions socials i polítiques amb un balanç de la legislatura

Maria Llull
3 min
Gaudeix de les millors imatges de  l'acte institucional del Dia de les Illes Balears

PalmaEl president del Parlament, Baltasar Picornell, va defensar els consensos que s’han assolit aquesta legislatura i demanà que “no es trenquin per cap motiu, i molt menys per qüestions electoralistes”. Picornell va fer balanç de la legislatura durant el seu discurs a l’acte institucional del Dia de les Illes Balears davant dels representants de les principals institucions socials i polítiques illenques.

Després que dos estudiants de Primària llegissin alguns articles de l’Estatut d’Autonomia, el president de la Cambra va recordar els inicis de l’autogovern a les Balears i després va fer una repassada de les principals lleis aprovades aquesta legislatura, quatre anys en què “els drets i les llibertats han rebut una especial atenció”, d’acord amb les seves paraules. “Moltes normes han estat aprovades gràcies a un consens. Això quedarà com a tret distintiu d’aquests quatre anys”, va dir.

Un altre dels punts que el president destacà va ser la pobresa. “No ens podem permetre, i menys en moments de creixement, veure com augmenten la pobresa i l’exclusió”, subratllà. El rebuig a la violència masclista també va estar present a les paraules de Picornell, que instà a ser “menys permissius amb qualsevol signe de masclisme”.

Quant a la crisi dels refugiats, el discurs del president va servir per fer autocrítica. “Les institucions no hem estat capaces de respondre-hi com calia”, assenyalà.

Discurs “llarg i poc institucional”

Els representants dels partits polítics de l’oposició criticaren el discurs de Picornell, i lamentaren que el president no aprofitàs l’ocasió per fer un parlament menys partidista. “Ha estat un discurs llarg, de comiat, i poc institucional”, va dir el diputat de Ciutadans, Xavier Pericay. “Ha fet elogis a lleis, com la de camins, amb les quals tots els partits no hem estat d’acord”, afegí.

“El millor de tot és que avui és festa”, apuntà per la seva part el portaveu d’El Pi, Jaume Font, que no va voler polemitzar. “El discurs ha estat llarg i espès, però no diré molt més perquè no vull espenyar la festa”, afegí Font, que també agraí al personal de la Cambra la feina feta durant els quatre anys de legislatura. “Ha recordat el mateix de cada any, i caldria ser humils, clars i directes”, sentencià Font.

D’altra banda, Juan Pedro Yllanes aprofità per criticar la presència del Partit Popular, Pablo Casado, a l’acte institucional del Dia de les Balears. “El protagonisme del dia d’avui ha de ser per a la ciutadania, i hi ha molts altres dies per venir a visitar les Illes”, va dir Yllanes. El candidat de Podem a la presidència de les Balears a les eleccions de maig recordà que Pablo Casado també visità les Illes el passat octubre, per veure les zones afectades per la torrentada del Llevant. “Hi va dedicar 10 minuts per 13 morts”.

Quant al discurs de Picornell, Yllanes el qualificà “de comiat”, però també “de futur i il·lusió”.

Les paraules de Picornell varen estar en consonància amb les de la presidenta del Govern, Francina Armengol, a l’acte d’entrega de les medalles d’Or de la Comunitat i els premis Ramon Llull. Armengol va clamar contra la crispació durant l’entrega dels guardons. “Estimar la nostra societat és voler-la plural i lliure. Ens obliga a plantar cara a la discriminació i a no fer cap passa enrere per defensar que en el nostre futur no hi ha lloc per al racisme ni per a aquells que encara avui volen relegar les dones a la condició de ciutadanes de segona”, indicà la presidenta. “No hi ha lloc per a l’estretor de mires dels qui encara no consideren l’orientació sexual una llibertat”, afegí Armengol a la part final del seu discurs, deixant veure entre línies referències a les formacions polítiques d’extrema dreta.

La cap de l’Executiu va parlar de “temps convulsos”, en què “la crispació amenaça pertot arreu la convivència democràtica” i desitjà “un futur de cohesió en la diversitat”, on “tothom tingui la seva oportunitat de realitzar-se i prosperar”. “A aquells que volen enfrontar-nos, els vull dir que no ho aconseguiran, perquè mai no tindrem por de ser com som”, digué Armengol, que repetí en diverses ocasions al llarg del seu discurs que la societat balear no faria “cap passa enrere”.

stats