Política 08/10/2019

El president del CIS aconsella votar els partits que "ara per ara poden governar"

Iglesias ha exigit la dimissió 'ipso facto' de Tezanos per "defensar el vell bipartidisme"

Ara
3 min
El president del CIS, José Félix Tezanos

BarcelonaEl president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha publicat un polèmic article en què aconsella als espanyols concentrar el vot "en aquells partits que ara per ara poden governar". L'article, titulat ¿Com sortir dels bloquejos polítics?, ha aparegut aquest dimarts a la revista Temas, de la qual Tezanos és director.

Les paraules de Tezanos, antic membre de l'executiva federal del PSOE, han encès especialment el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que després de llegir-les ha considerat que el "CIS és una institució pública" i no hauria d'estar al servei de cap partit ni "defensar el vell bipartidisme". A través del seu compte de Twitter, el dirigent de la formació lila ha demanat la dimissió o destitució ipso facto de Tezanos com a president de l'organisme.

La portaveu parlamentària d'Unides Podem, Irene Montero, ha carregat contra Tezanos afirmant que les seves paraules són un "exemple de les dinàmiques que han instal·lat durant anys el PP i el PSOE" per utilitzar "en benefici seu les institucions públiques". "És una vergonya", ha dit Montero a la cadena Antena 3.

Per la seva banda, el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, ha valorat com "un fet gravíssim" les paraules de Tezanos i ha indicat que hauria de comportar la seva sortida del CIS. Garzón, tot i carregar contra el polèmic article, ha reconegut que té una "gran estima" per Tezanos com a sociòleg.

El president del CIS també ha rebut les crítiques de diputats de Ciutadans. És el cas de la secretària quarta de la mesa del Congrés, Patricia Reyes: "No heu votat el que Sánchez volia i per això ara Tezanos us diu què heu de votar. No tenen vergonya", ha subratllat a través del seu compte de Twitter.

El seu company de files, Marcos de Quinto, també ha disparat contra Tezanos i l'ha acusat de no conformar-se amb "manipular" el Centre d'Investigacions Sociològiques, sinó que també diu als electors "a qui cal votar".

A l'article, el president de l'organisme defensa que per "moltes excuses que es vulguin posar", la realitat és que "a Espanya s'ha bloquejat l'únic partit [el PSOE] que tenia la possibilitat de governar" i que això "no ha sigut culpa de tots els polítics de la mateixa manera, sinó d'aquells que no han donat els seus vots a aquesta possibilitat [els socialistes], sense posar condicions impossibles de complir o que resultessin greument erosives a curt i a mitjà termini".

La inviabilitat dels governs de coalició

El president de la màxima institució d'estudis demogràfics d'Espanya apunta a l'article que una coalició de govern seria precisament una "solució transitòria" que acabaria "esgotant-se en el temps i desgastant els que hi participessin", com s'ha demostrat, a parer seu, a Alemanya, on els partits han acabat "cremats".

Tezanos també afirma que la fragmentació política que causa aquest bloqueig institucional és fruit dels canvis sociològics i avisa que aquestes tendències "poden posar en qüestió la funcionalitat i el crèdit de la mateixa democràcia". I adverteix que si aquest fenomen s'acompanya d'"exaltació irresponsable de l'antipolítica", es poden crear "climes propicis a la creació novament de corrents feixistes" com, acredita, ja passa en uns quants països europeus.

La solució? Reformes constitucionals

A l'article publicat aquesta setmana a la revista Temas, Tezanos apunta que "cal pensar en alternatives de fons" com ara "revisar els textos constitucionals" per solucionar l'actual fragmentació política, social i, consegüentment, electoral. El director del CIS pensa en mesures com ara canviar la legislació electoral creant un sistema majoritari d'una o dues voltes o investidures a dues voltes, o sistemes com els del País Basc i Astúries, en què està garantida una investidura.

Tezanos, polèmic des de l'elecció

Abans de ser nomenat president del CIS, Tezanos exercia de secretari d'estudis i programes a l'executiva del PSOE. Així doncs, el pas anterior a dirigir l'oficina demogràfica va ser renunciar al seu càrrec a la direcció socialista, però no va ser a temps d'esquivar totes les crítiques que els partits de l'oposició van llançar contra Pedro Sánchez per nomenar com a director d'un òrgan públic una persona tan afí al PSOE.

Doctor en ciències polítiques i sociologia, i catedràtic de sociologia, Tezanos ha dirigit la Fundació Sistema, que presidia Alfonso Guerra, i la revista d'aquesta fundació, Temas para el Debate, i ha sigut president de la Fundació Jaime Vera i membre del patronat de la Fundació Pablo Iglesias, totes lligades al PSOE.

stats