Política 05/11/2019

El PP i Vox, en contra que es declarin nul·les les sentències de la Guerra Civil

El Parlament balear aprova una iniciativa per restaurar la dignitat de les víctimes del franquisme

Ara Balears
3 min
El ple del Parlament, en una imatge d'arxiu

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts una iniciativa dels partits del Pacte (PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca) per demanar a l'Estat que comenci els tràmits per declarar nul·les les sentències franquistes de la Guerra Civil i la dictadura. La iniciativa política ha rebut el vot favorable dels partits de l'esquerra, El Pi i Ciutadans, mentre que PP i Vox hi han votat en contra.

També se sol·licita al govern espanyol que il·legalitzi aquells tribunals i que promogui el restabliment de la dignitat de les víctimes del franquisme mitjançant el reconeixement públic del nom i de l'honor de la víctima, actes commemoratius públics i sol·licituds de perdó.

La Cambra legislativa balear també ha instat Madrid que institucionalitzi amb caràcter anual les dates d'homenatge i reconeixement de l'Estat a les víctimes de la dictadura franquista i l'exili.

Aquesta proposició no de llei ha arribat al Parlament després de la recent exhumació del dictador Francisco Franco i dies abans de les eleccions generals del 10 de novembre.

La iniciativa consta de quatre punts. En el primer, el Parlament "es reafirma" en la condemna de les pràctiques repressives del franquisme, les quals varen suposar una "sistemàtica i gravíssima violació" dels drets humans, considerats crims de lesa humanitat.

En segon lloc, el Parlament reprova el negacionisme de la repressió franquista i els discursos xenòfobs, racistes i pròxims al feixisme i contraris als valors constitucionals.

En el tercer punt, la Cambra autonòmica fa públic el reconeixement a les víctimes del franquisme, "lluitadors" per la llibertat i la democràcia.

En el darrer apartat, el Parlament demana al govern espanyol "declarar la il·legalitat dels tribunals i els procediments instruïts en relació amb la Guerra Civil i la dictadura franquista fins al 1978, perquè són contraris a la llei i vulneren les més elementals exigències del dret a un judici just". Aquest quart punt ha estat incorporat a proposta d'El Pi.

Durant el debat, la diputada socialista Mercedes Garrido ha reivindicat la figura i el record de "moltes víctimes que no són entre nosaltres", en un moment en què alguns partits polítics "neguen" els fets. "Les demandes que són de justícia no han de tenir color polític", ha afegit.

Des d'Unides Podem, el diputat Pablo Jiménez ha considerat que és important "esborrar l'herència franquista a Espanya, igual que ho ha estat esborrar l'herència nazi a Alemanya". Jiménez ha sostingut la necessitat de mantenir "un homenatge públic a qui va ser perseguit, torturat i afusellat" i als qui varen ser condemnats en judicis "il·legals".

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha reivindicat que "algun dia s'haurà d'assumir que la transició política espanyola no va ser tan modèlica com alguns pregonen" i que no es va produir una "depuració de funcionaris o fins i tot de jutges".

El PP considera la iniciativa una "vergonya"

Per part del PP, el diputat José Manuel Lafuente ha qualificat de "vergonya" aquesta iniciativa política i ha lamentat la "manipulació" que suposa per aconseguir uns "pocs vots" en les eleccions del proper diumenge. Lafuente ha advertit que la iniciativa no empara "totes les víctimes", com el capellà i beat menorquí Joan Huguet, fet que és "totalment injust". "Continuen sense aprendre absolutament res", ha afegit.

La portaveu adjunta de Ciutadans, Patricia Guasp, ha qualificat d'"oportunista" la proposta, encara que el seu grup ha decidit donar-hi suport. La diputada taronja ha demanat que no "s'utilitzi" l'activitat parlamentària per "cercar un titular", al mateix temps que ha reivindicat "l'esperit de conciliació i reconciliació".

Vox ha presentat sense èxit una modificació del text original perquè el Parlament condemni els totalitarismes de "qualsevol signe", com també "la repressió patida per raó de la seva ideologia, activitat política o creences religioses en ambdós bàndols" de la guerra. El diputat del partit d'extrema dreta Sergio Rodríguez ha lamentat que els partits de l'esquerra continuïn obstinats i obsessionats en aquesta croada d'odi".

stats