El PP incorpora l'extrema dreta al govern de Castella i Lleó

Mañueco dona la vicepresidència del govern, tres conselleries i la presidència de les Corts a Vox

3 min
Alfonso Fernández Mañueco i Juan García-Gallardo aquest dijous a les Corts de Castella i Lleó

MadridEl PP permetrà que Vox entri al primer govern autonòmic de l'Estat, el de Castella i Lleó. El president de la Junta de Castella i Lleó en funcions, Alfonso Fernández Mañueco, ho ha anunciat a través de Twitter pocs minuts abans que comencés la constitució de les Corts, perquè el pacte també passa per un acord per la mesa. "Hem arribat a un acord de legislatura amb Vox sobre la base d'un programa al servei de les persones de Castella i Lleó i que permeti un govern estable i sòlid", ha afirmat Mañueco a Twitter. Vox satisfà totes les seves aspiracions i aconsegueix la vicepresidència del govern i tres conselleries de l'executiu, segons han confirmat fonts de la cúpula de Vox al Congrés, que es mostraven exultants. L'extrema dreta també presidirà les Corts de Castella i Lleó, amb el procurador Carlos Pollán, com a nou president, a més de tenir la secretaria tercera de la mesa.

Aquest dimecres a la nit no hi havia pacte, segons les mateixes fonts del partit d'extrema dreta, sinó que l'acord s'ha tancat in extremis aquest dijous al matí, poca estona abans que es constituïssin les Corts. Com a mesura de pressió, de fet, aquest dimecres a la nit, el líder de Vox a Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, va fer pública la proposta programàtica que el partit d'extrema dreta havia posat sobre la taula al PP i on s'oferia per presidir les Corts i també demanava la vicepresidència del govern castellanolleonès.

Aquest dimecres, el president de la Xunta de Galícia i aspirant a presidir el PP, Alberto Núñez Feijóo, va ser taxatiu quan va dir que la presidència de les Corts havia de ser pel PP. De tota manera, va insistir en la tesi de les últimes setmanes dels populars: deixar en mans de Mañueco tota la negociació. Un cop conegut l'acord, Feijóo ha culpat el PSOE de donar només dues possibilitats: o un pacte PP-Vox o la repetició electoral. Mañueco, en l'exercici de les seves responsabilitats, que són seves i indelegables, ha pres la decisió de donar estabilitat a la Junta de Castella i Lleó", ha afirmat. 

L'anterior direcció de Pablo Casado havia rebutjat de dalt a baix un pacte amb l'extrema dreta, mentre que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s'havia mostrat partidària del pacte amb Vox. "En cas de pactes, preferiria pactar amb aquells que estan en contra dels que segresten Ortega Lara", va dir Ayuso tot just després de les eleccions del 14-F i quan Feijóo havia instat el PSOE a abstenir-se per permetre un govern en solitari de Mañueco.

Les crítiques del PSOE i Unides Podem

Un cop fet públic l'acord, el seu exsoci de govern, Ciutadans, ja ha criticat el pacte. "Vergonya", ha piulat a Twitter el líder de la formació taronja a Castella i Lleó, Francisco Igea. També s'hi han afegit els partits de l'oposició. La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha apuntat directament el PP com a responsable que l'extrema dreta entri al primer govern autonòmic i, en concret, a la nova direcció de Feijóo: "Aquesta decisió no s'ha pres al marge del senyor Feijóo". "El nou PP és el més vell de tots", ha afegit. També ha carregat contra l'acord la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, a través de Twitter: "PP i Vox demostren amb aquest acord que són indistingibles".

stats