Política 22/11/2019

El sector crític del PP prepara una revolta contra un Company debilitat

L’absència de comunicació amb les juntes locals, la manca d’una línia ideològica definida i els mals resultats electorals atien la crisi del partit

Maria Llull
3 min
El sector crític del PP acusa el president del partit, Biel Company, d’haver tancat en fals el congrés de fa quatre anys, quan agafà el relleu de José Ramón Bauzá al capdavant de la formació.

PalmaLes crisis i dimissions en les juntes locals del PP a Andratx, Búger i Calvià indiquen la debilitat del lideratge de Biel Company, que veu com, alhora, el sector crític es comença a organitzar. Els dissidents asseguren que aquest procés “és imparable”. La manca de comunicació amb els organismes locals i d’una línia ideològica clara i definida, a més dels mals resultats electorals, atien una crisi que el sector crític sosté que no s’aturarà fins que hi hagi un congrés autonòmic en què es ratifiqui la direcció actual o hi hagi un canvi. Jaime Martínez, exconseller del Govern de José Ramón Bauzá, és el nom que es perfila amb més força com a alternativa a Company.

Fonts del sector crític parlen de cansament per manca de suport de la cúpula i lamenten que Company s’hagi desentès dels organismes del partit en els pobles. De fet, lamenten que el president popular ni tan sols s’implicàs en l’elaboració de les llistes per a les eleccions municipals del 26 de maig, i que hagi delegat tota la interacció amb els municipis en el secretari general del partit, Antoni Fuster.

De tota manera, no sembla que el congrés pugui ser al març o l’abril del 2020, quan ja farà quatre anys del que posà fi al lideratge de Bauzá. Primer caldria fer-ne un d’estatal, i fonts del sector crític assenyalen que la situació de Pablo Casado no és la més favorable per a això. Sense congrés estatal, és gairebé impossible que se’n facin d’autonòmics amb l’autorització de Génova, encara que es podria recórrer a la fórmula d’autoritzar-ne un d’extraordinari.

Ferides obertes

Les ferides i alguns conflictes personals es mantenen oberts des del congrés del 2016, quan el corrent crític volia apostar per Martínez i acabà donant el suport a Company a causa de la imputació de l’exconseller en el cas Rocamar i per evitar el retorn de Bauzá. Des de llavors, diuen els crítics, el president popular no ha estat capaç d’integrar tots els sectors dins l’estructura orgànica del partit i no ha complit amb els acords als quals arribà en la ponència política del congrés. Un dels retrets més importants és que es va comprometre a implantar una norma per evitar l’acumulació de càrrecs en una mateixa persona i no ha estat capaç de tirar-la endavant a causa de la pressió de Menorca i Eivissa. Basta posar com a exemple el cas de Misericòrdia Sugrañes, que és consellera al Consell de Menorca i diputada del Parlament balear. A més, hi ha queixes pel posicionament de Company envers l’ecotaxa. “Sembla que hi està a favor”, diuen fonts dels crítics, que recorden que es va fixar com a posició del partit anar en contra de l’impost. Això sí, els del sector dissident també expliquen que no faran maniobres al marge del congrés autonòmic, tot i les dimissions a les juntes locals d’alguns municipis. De moment, l’única figura de consens per presentar l’alternativa és Jaime Martínez, però encara no s’ha mesurat quina força podria tenir la candidatura.

Així mateix, els crítics posen sobre la taula que el PP no s’ha recuperat de la caiguda a les urnes, malgrat la millora en les darreres eleccions generals, i lamenten que els populars no hagin aprofitat l’enfonsament de Ciutadans.

Sense govern a Madrid, les preocupacions de Génova estan més centrades en quin paper ha de jugar Pablo Casado que en els conflictes del PP balear, encara que els crítics asseguren que en la direcció estatal saben que caldrà resoldre la situació amb un procés de renovació dels òrgans directius.

Mentrestant, la direcció balear intenta anar tancant els fronts que s’obren, amb Antoni Fuster al capdavant. Quan la presidenta i la secretària de la junta local del PP d’Andratx, Estefanía Gonzalvo i Anabel Curtó, anunciaren la dimissió, des del partit s’alabà la seva tasca i se’ls va demanar que reconsiderassin la decisió. Des de llavors, el partit no ha fet cap altra manifestació pública. De fet, l’ARA Balears ha intentat contactar amb Fuster, que ha declinat fer declaracions.

Malgrat que les situacions a cada municipi són diferents, sí que hi ha una mateixa idea latent d’abandonament per part de Palma. Gonzalvo i Curtó assenyalaren com a causa de la renúncia “l’actitud d’indiferència” del comitè autonòmic. Per part seva, el ja expresident de la Junta Local de Calvià, José Manuel Ruiz, ha declarat als mitjans que només li han donat “llargues” des de Palma quan plantejava que el rellevassin. Després que també hagi dimitit un dels responsables de districte del PP de Palma, hi ha veus que apunten que els propers incendis polítics seran en municipis com Inca i Marratxí. Però fonts del PP inquer es mostren sorpreses per aquesta qüestió i destaquen l’absoluta tranquil·litat a la junta de la capital del Raiguer a l’espera d’un procés de renovació després del congrés autonòmic.

stats