Congrés

El PP garanteix el suport a l'ampliació dels EUA a Rota i Unides Podem se'n desmarca

Asens adverteix que el pacte amb Biden implica "més submissió" i "menys autonomia europea en matèria de seguretat"

2 min
Imatge de familia d ela cimera de la OTAN a Madrid

MadridEl gir a l'esquerra de Pedro Sánchez comença a tenir fissures. El PSOE aprovarà amb la dreta l'autorització perquè els Estats Units puguin augmentar el seu desplegament militar a la base espanyola de Rota, tal com van pactar dimarts el president espanyol i el seu homòleg nord-americà, Joe Biden. "El PP no fallarà als espanyols", ha dit la secretària general de la formació conservadora, Cuca Gamarra, en una entrevista a la Cope. En canvi, tot apunta que Unides Podem s'haurà de decidir entre el vot contrari i l'abstenció.

Unides Podem ha assumit mantenir un perfil baix durant la cimera de l'OTAN per no desacreditar Sánchez, però alhora s'estan evidenciant les seves diferències en matèria de seguretat i defensa. Al consell de ministres s'hauran d'empassar el gripau de modificar el conveni de defensa bilateral amb els EUA del 1988 perquè l'exèrcit nord-americà pugui passar de tenir estacionats quatre destructors a sis, però al Congrés hi expressarà la seva discrepància. "No ens agrada aquest pacte. Significa més militars, més destructors nord-americans i més submissió d’Espanya als EUA, quan a vegades els interessos no són els mateixos. Defensem la línia de l’ONU: més autonomia europea en matèria de seguretat. Hem de decidir el vot però és evident que la nostra posició és diferent", ha afirmat el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, en declaracions als mitjans.

Aquest matí en una entrevista a la SER, Sánchez ja s'havia mostrat convençut que podria tirar endavant la mesura amb el PP tot i la seva oposició "absolutament destructiva i negacionista". I encara que tingui aquest suport garantit, com ha confirmat Gamarra, ha demanat als partits que se situen a l'esquerra del PSOE una "reflexió" sobre la seva postura en relació amb la despesa militar. El cap de l'executiu de l'Estat ha destacat la importància d'enfortir la "capacitat de dissuasió" dels països aliats i ha subratllat que l'OTAN no té "vel·leïtats expansionistes".

La petició de Sánchez no només s'explica per la votació sobre la base de Rota, sinó que mira una mica més enllà. Unides Podem s'oposa a augmentar la despesa militar i fer créixer la partida dels pressupostos fins al 2%, tal com pretén el govern espanyol. Fonts dels liles apunten que aquest increment faria poc creïble el gir del PSOE cap a l'esquerra que ha promogut des de les eleccions andaluses per intentar frenar l'auge del PP. De fet, consideren que si els socialistes incorporen aquest percentatge, des de Podem entenen que ni ERC ni EH Bildu podrien donar suport als pròxims pressupostos. Les mateixes fonts subratllen que s'aprovarien en any preelectoral i que si el PSOE vol imprimir un gir a l'esquerra hauria de validar-los amb la majoria de la investidura.

stats