Partits polítics

El PP fa equilibris per no desautoritzar Ayuso

El partit evita secundar l'incompliment del decret d'estalvi energètic a Madrid

3 min
Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso a l'arribada al congrés del PP de Madrid d'aquest dissabte

MadridDilluns passat, la mateixa nit que el govern espanyol va aprovar el nou pla d'estalvi energètic, Isabel Díaz Ayuso feia un tuit: "Per part de la Comunitat de Madrid no s'aplicarà. Madrid no s'apaga. Això genera inseguretat i espanta el turisme i el consum. Provoca foscor, pobresa, tristesa, mentre el govern tapa la pregunta: quin estalvi s'aplicarà a si mateix?" L'amenaça la va concretar una mica més l'endemà el vicepresident del govern madrileny, Enrique Ossorio, que va prometre deixar sense efecte les mesures que estiguin "dins de la seva competència" mentre el govern de la comunitat estudia portar el decret al Tribunal Constitucional. Davant del nou embat d'Ayuso, que s'emmarca en la seva particular batalla contra el govern estatal, el PP d'Alberto Núñez Feijóo fa equilibris per no desautoritzar-la. El coordinador general dels conservadors, Elías Bendodo, ha assegurat aquest dimecres que "entén" l'enuig de la presidenta madrilenya, però ha evitat secundar la seva amenaça d'incomplir el decret.

Des que Feijóo comanda el PP, la relació amb la presidenta madrilenya no té arestes. L'estil i la manera de fer dels dos dirigents són ben diferents, però el líder popular s'ha promès a si mateix deixar espai a Ayuso per no posar-se-la en contra com havia fet Pablo Casado, que en va acabar pagant les conseqüències amb la sortida del partit. Per això, de la mateixa manera que ja havia evitat entrar darrerament en batalles ideològiques –com la de les beques per a famílies de classe alta–, Génova s'ha tornat a posar de perfil amb la nova polèmica de la dirigent madrilenya. L'objectiu és continuar cultivant l'aura de moderació i el perfil gestor i d'oposició responsable que tants rèdits està donant a Feijóo a les enquestes –un sondeig aquest mateix dimecres a El Confidencial li donava fins a 137 diputats, 44 més que el PSOE.

Bendodo es va limitar a dir en un primer moment que el partit donava "llibertat" a tots els presidents autonòmics populars per decidir "si apliquen o no" aquestes mesures. Però per ara només el president de Múrcia, Fernando López Miras, s'ha posat al costat d'Ayuso i ha assegurat que estudiaran les possibilitats jurídiques que hi ha per no aplicar el decret. L'andalús Juanma Moreno, en canvi, ha admès que "la norma és la norma" i que recórrer-la "no eximeix" qualsevol govern de complir-la. I tot i entendre "l'enuig" d'Ayuso, aquest dimecres Bendodo ja ha evitat respondre en una entrevista a TVE sobre la voluntat del govern madrileny de no acatar el decret de l'executiu espanyol. "El que em sembla malament és que el govern l'imposi", ha respost, situant el debat en el fet que la Moncloa hagi "imposat" les mesures en lloc d'haver-les compartit abans amb el principal partit de l'oposició.

El PSOE burxa en les diferències

Tot i les crítiques, a més, el número tres dels populars ha aprofitat per tornar a allargar la mà al govern espanyol per parlar del pla. Des que Feijóo és president del PP, els oferiments de diàleg han estat múltiples, però tot plegat no s'ha traduït en res, perquè l'executiu espanyol manté l'aposta, en la majoria dels casos, de tirar endavant la seva agenda legislativa amb la majoria de la investidura (amb excepcions com ara la llei de l'audiovisual). Bendodo ha promès que el PP aquest cop també "estarà a l'altura". I si bé no ha volgut revelar si estan disposats a donar suport al pla quan arribi al Congrés, tampoc ha donat per fet el vot en contra que segurament voldria Ayuso. Ho decidiran quan coneguin els "detalls" de la proposta.

Davant d'aquests equilibris, el PSOE ha aprofitat en les últimes hores per burxar en les diferències al PP. Diversos ministres i també el portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, han exigit a Feijóo que "posi ordre" al seu partit –el mateix que demanen els populars al govern espanyol quan aireja les seves diferències amb Unides Podem–. López ha instat els conservadors a recordar a Ayuso que "la llei en democràcia es compleix", mentre que la titular de Transports, Raquel Sánchez, ha advertit que "Madrid no es pot convertir en un poblat gal". Malgrat tot, Ayuso insisteix en carregar contra l'executiu espanyol i apunta al seu president, Pedro Sánchez, a qui ha tornat a titllar de "totalitari".

stats