Política 06/01/2021

El PP i Cs avisen de la possibilitat d'un tripartit per esgarrapar vots al PSC

Els comuns, en canvi, reclamen suport als electors per forçar un pacte entre Esquerra i el PSC

N.o.g
2 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant el debat al Congrés sobre l'aplicació de l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid.

BarcelonaEsquerra i el PSC han negat per activa i per passiva que vulguin pactar després de les eleccions del 14 de febrer, però els seus oponents insisteixen en la mateixa idea: la possibilitat de repetir una aliança com la del Congrés de Diputats a Catalunya, a parer seu, és real. Aquest dimecres tant el PP com Ciutadans han coincidit en avisar de la possibilitat d'un tripartit per esgarrapar vots al PSC.

La portaveu del PP a l'Eurocambra, Dolors Montserrat, ha assegurat en una entrevista a l'ACN que "votar Salvador Illa (PSC) és votar ERC" i ha donat per fet que el ministre de Sanitat –i ara cap de llista a les eleccions– preferirà abans una entesa amb els republicans i els comuns com a Madrid que un pacte amb les forces unionistes del PP i Ciutadans. "Ja hem vist què ha fet [Pedro] Sánchez a la Moncloa", ha apuntat la portaveu del PP a Europa, "farà exactament el mateix a Catalunya", ha vaticinat, i ha presentat el PP com l'alternativa als socialistes.

Des de l'agència Efe, el candidat a les eleccions de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ha insistit en la mateixa idea, que si sumen hi haurà un tripartit. Ha apuntat que la designació d'Illa com a ministre tenia per objectiu teixir acords amb independentistes i que ara "el seu pla ocult" segueix sent preparar un tripartit PSC, ERC i comuns a Catalunya.

"Estan esperant que donin els números per sumar i tancar el tripartit. El PSC ho oculta perquè si diuen que pactaran amb Junqueras i els comuns, molts no els donarien el seu vot", ha acabat Carrizosa.

La candidata al Senat d'En Comú Podem per al 10-N, Rosa Lluch, en l'acte d'inici de campanya

Els comuns pressionen

Si el PP i Cs consideren que el tripartit seria una mala fórmula per a Catalunya, els comuns pressionen perquè es produeixi. La cap de llista a Girona, Rosa Lluch, ha demanat força als electors en una entrevista a Europa Press per "fer que tant ERC com el PSC pactin un Govern d'esquerres".

Creu que la formació que lidera Jéssica Albiach és l'única garantia perquè hi pugui haver un govern d'esquerres a la Generalitat. Ha admès que ara ERC i el PSC no coincideixen en els objectius de govern, per la qual cosa aposta perquè els comuns tinguin prou força després de les eleccions catalanes "per fer que ERC i el PSC acceptin un govern d'esquerres i prioritzin aquestes polítiques".

Marina Geli i Neus Munté tanquen la llista de JxCat a Barcelona per al 14-FL'exconsellera socialista Marina Geli i l'exconsellera del PDECat Neus Munté, actualment regidora de JxCat a Barcelona, tancaran la llista de JxCat a la demarcació de Barcelona a les eleccions del 14-F. Aquest dimecres el partit de Carles Puigdemont ha presentat les candidatures de totes les circumscripcions i també els més de 52.000 avals que han recollit per poder concórrer als comicis. JxCat, formalitzat com a partit aquest juliol, no té drets electorals i per presentar-se ha hagut de reunir firmes.

stats