Política 13/07/2020

El PP és l'únic partit que critica l'obligatorietat de la mascareta

Biel Company justifica la mateixa decisió a Andalusia, on governen els populars, perquè "si hi ha evidència científica, s'ha de fer"

Maria Llull
3 min
El president del PP balear, Biel Company, de camí al Parlament

PalmaEl PP ha estat l'únic partit balear que s'ha posicionat aquest dilluns en contra de l'ús obligatori de la mascareta fora de casa independentment de si es pot mantenir la distància de seguretat, com a mesura per evitar rebrots de covid-19 a les Illes. El president del PP a les Balears, Biel Company, ha considerat "desproporcionada" aquesta norma. Però, en canvi, no ha qüestionat la decisió idèntica del govern del PP a Andalusia i l'ha justificada perquè "si hi ha evidència científica, s'ha de fer".

"No sabem molt bé a què respon, sobretot si la situació epidemiològica és tan bona com diuen", ha comentat Company. "O bé no ens diuen la veritat i sanitàriament no estam tan bé com se'ns diu des del Govern Armengol", ha continuat. El president popular ha reclamat un equilibri entre les mesures sanitàries i l'economia i ha recordat la denúncia dels hotelers sobre la cancel·lació de reserves que ha provocat l'ús obligatori de les mascaretes.

A més, el líder popular ha tornat a reclamar que es facin proves PCR a tots els turistes que venen a les Balears com a norma preventiva i ha criticat que "no s'estan controlant com toca". Company també ha reclamat que el Govern subvencioni les mascaretes, per ajudar col·lectius com "els aturats i els jubilats".

Sobre l'obligatorietat de la mascareta a Andalusia, el popular ha insistit que "altres llocs tenen altres circumstàncies". "Turísticament tot passa perquè les Balears siguin una destinació segura, però això ho diuen altres destinacions. El que és clar és que a l'aeroport no es mira res i només es demana un paper. Hauria d'estar més controlat", ha explicat.

Els altres partits accepten la mesura

Pel que fa a l'oposició, tant Ciutadans com El Pi han deixat tot sol el PP en la seva croada contra l'obligació de dur mascareta en tot moment pel carrer. El portaveu de Cs, Marc Pérez-Ribas, ha destacat que el seu partit "va ser el primer a demanar l'ús obligatori de la mascareta", en aquest cas en el Congrés. "No ens podem permetre un rebrot, que afectaria que les Illes Balears siguin una destinació segura", ha dit. "És necessària la col·laboració tant dels ciutadans com dels turistes", ha afegit.

Sobre les crítiques de la patronal i la cancel·lació de reserves hoteleres, Pérez-Ribas ha insistit que la seguretat de les Balears com a destinació turística "s'ha de promoure amb les mesures necessàries" "Caldrà estar al cas de possibles caigudes de reserves, però volem una seguretat sanitària rigorosa, també a ports i aeroports", ha continuat el portaveu taronja, qui també ha demanat "tests massius a la població i els visitants".

Per part d'El Pi, la portaveu, Lina Pons, ha aplaudit "la política preventiva", malgrat que ha lamentat la tramitació d'aquesta mesura i el retard de la seva publicació en el BOIB. "Les mesures sanitàries i econòmiques són complementàries. Ens demanam quantes reserves s'estan cancel·lant i quantes es cancel·larien en cas que hi hagués un rebrot", ha considerat.

Quant als partits que donen suport al Govern, el diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha apuntat que cal "confiar en les autoritats sanitàries" i ha donat suport a aquest "plus de protecció individual". Per part de Podem, Esperança Sans ha destacat que la salut és el més important. "Tornar a la casella de sortida i haver-nos de confinar una altra vegada suposa apuntar-nos a l'abisme. El coronavirus continua entre nosaltres i hem d'actuar amb responsabilitat". Veim bé aquesta mesura adoptada pel Govern i que altres comunitats estan replicant", ha afegit Sans.

Per la seva banda, el PSIB ha valorat "molt positivament" l'obligatorietat de la mascareta als espais públics de l'Arxipèlag. Amb aquesta mesura "prevenim nous contagis i asseguram la reactivació econòmica, ja que un rebrot podria posar en perill l'economia de moltes famílies i treballadors", han assegurat des del partit socialista.

stats