Política 09/04/2019

La meitat dels ciutadans de les Balears no sap a qui votarà

El PP aconseguiria només un diputat a les Illes, segons una enquesta del CIS

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Congrés dels diputats.

PalmaLa meitat dels ciutadans de les Balears, un 50,3%, no sap a qui votarà a les properes eleccions estatal del 28 d'abril. Així ho reflecteix la macroenquesta del CIS del mes de març, per a la elaboració de la qual s'han realitzat 370 entrevistes a les Illes, amb un marge d'error del 5,2%.

Quant a la previsió de vot, l'enquesta assenyala un pronunciat enfonsament del PP. Els populars podrien passar dels tres diputats que varen aconseguir el 2016 a només un, amb el 8,1% dels vots.

D'altra banda, el PSOE guanyaria les eleccions estatals a les Balears i podria sumar un diputat més respecte de 2016, i arribar als tres escons al Congrés. Segons el CIS, un 18,4% dels ciutadans de les Balears optarien pels socialistes.

Pel que fa a Podem i Ciutadans, ambdues formacions es mourien en una forquilla d'entre 1 i 2 diputats. En el cas de Vox, la formació d'extrema dreta també podria aconseguir 1 o 2 escons.

Una de les preguntes de l'enquesta fa referència a les opcions polítiques entre les quals dubten els ciutadans illencs. Un 14,8% dubta entre votar al PSOE o a Ciutadans, mentre que un 12,1% no sap si votar al PSOE o Podem. Un altre 12,1% no té decidit el seu vot entre el PP o Ciutadans.

Aquests resultats indiquen, juntament amb l'elevat percentatge de votants que no s'han decidit, que no es pot donar res per fet i que el panorama electoral es pot moure al llarg de les pròximes setmanes.

El CIS no té en compte els partits balears

Cal assenyalar que, malgrat que es tracta d'una macroenquesta, el CIS no ha tingut en compte els partits d'àmbit no estatal. En primer lloc, no consta la coalició Veus Progressistes, de la qual formen part MÉS per Mallorca, MÉs per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana. Tampoc no hi ha cap referència a El Pi.

A més, en les anotacions explicatives que hi ha a l'inici de l'estudi, s'assenyala que els votants del PSM estan inclosos a les xifres d'Units Podem.

Els líders suspenen

Cap dels líder estatals mereix un aprovat per part dels votants balears. Pedro Sánchez (PSOE) és qui treu la nota més alta, amb un 4,1, seguit d'Albert Rivera (Cs), amb un 3,9. Pablo Casado (PP) es queda amb 3,4, només una dècima per sobre del 3,3 de Pablo Iglesias (Podem). El líder pitjor valorat és Santiago Abascal (Vox), amb un 2,5.

stats