Política 20/03/2015

Montoro diu que ningú s'ha de sentir "ofès" per la comparació entre el PP i Càritas pel que fa a les donacions

"No em consta que s'hagi donat mai cap instrucció política a l'Agència Tributària", diu el ministre d'Hisenda

Ara
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest divendres després del Consell de Ministres. EFE

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha defensat la comparació entre el PP i entitats socials com Càritas que va fer l'informe que l'Agència Tributària va enviar al jutge Pablo Ruz sobre les doanacions il·legals que hauria rebut el partit l'any 2008, com figuren als anomenats papers de Bárcenas. "És fer pedagogia sobre el desenvolupament de la norma tributària", ha dit després de la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres.

Montoro ha limitat a un simple "malentès" la polèmica per aquesta equiparació però ha afirmat que ningú ha de sentir-se "ofès". Ha recordat que ell és catòlic practicant i està orgullós de l'aportació pressupostària que fa el seu govern a l'entitat. Ara bé, fent seus els arguments de l'informe, ha subratllat que les donacions -amb independència del seu origen- a ONG's i partits polítics no tributen si els diners es dediquen a la seva finalitat principal.

El ministre només ha admès que pot haver-hi més o menys "sort" amb les comparacions però que el nucli de la discussió és clar: que els partits són "absolutament fonamentals per a la democràcia" i, en base a aquesta participació a "l'interès general" de la societat, reben el mateix tractament fiscal que les entitats socials. El jutge que investiga les suposades donacions il·legals al PP creu que hi podria haver un delicte fiscal per no haver pagat l'Impost de Societats. En una simulació, l'Agència Tributària xifrava aquesta quantitat en 220.000 euros.

Montoro ha dit que no s'han de buscar més peus al gat del compte i ha demanat a l'oposició -de forma especial al PSOE- que no qüestioni "la dignitat i la honorabilitat" dels funcionaris de l'Agència Tributària: "No em consta que s'hagi donat mai cap instrucció política a l'Agència Tributària", ha reblat, malgrat que els partits de l'esquerra acusen Hisenda de no cooperar prou amb la investigació judicial sobre el cas Bárcenas.

stats