El PP baixa després de la confessió de Bárcenas i l'estratègia de confrontació reforça Iglesias, segons el CIS

El PSOE es manté però se situa a gairebé 12 punts dels de Casado, mentre que Vox continua pujant

1 min
El líder del PP, Pablo Casado, durant una sessió de control al govern espanyol.

MadridPetits canvis de tendència a nivell demoscòpic en el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest febrer, dut a terme durant la campanya de les eleccions catalanes, entre el 3 i l'11 de febrer. La nova confessió de l'extresorer Luis Bárcenas passa factura al PP, que després de tres mesos remuntant perd 1,7 punts percentuals fins a un 18,8 d'estimació de vot. El PSOE, en canvi, es manté en un 30,7% d'estimació de vot i se situa ja a gairebé 12 punts dels de Casado, en un context en què els populars asseguren que estan empatats a nivell demoscòpic amb els socialistes. En canvi, Podem surt reforçat en l'estratègia de confrontació dins de la coalició espanyola abanderada pel vicepresident segon, Pablo Iglesias, i creix cinc dècimes percentuals fins a un 11,2% després de dos mesos consecutius de caiguda.

El PP baixa i, al seu torn, Vox creix sis dècimes percentuals fins a un 13,6% després que el gener els de Casado trenquessin al gener la seva tendència ascendent. Ciutadans, al seu torn, continua estancat per sota del llindar dels deu punts amb un 9,3% d'estimació de vot per segon mes consecutiu.

Pel que fa els partits catalans, l'enquesta té poc sentit ja que va elaborar-se poc abans de les eleccions catalanes. Però mostra una tendència creixent per part d'ERC, que passa d'un 2,9% d'estimació de vot a un 3,5% -el valor més alt des del gener del 2020-, mentre que Junts per Catalunya baixa dues dècimes d'un 1,5% a un 1,3%. Pel que fa la CUP, ja mostra el creixement que ha constatat el 14-F, passant d'un 0,6% a un 0,9% d'estimació de vot, el valor més alt en el baròmetre del CIS des de fa just un any.

Baròmetre del CIS. Evolució de l'estimació de vot (%)
stats