Partits polítics
Política 07/12/2022

El PP atia la desaparició de Ciutadans

Feijóo els aconsella una "mort digna" i obre les portes del seu partit al "talent" taronja

3 min
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una imatge recent.

MadridSi hi ha un partit que espera que la crisi de Ciutadans acabi amb defunció és el PP. Els populars van ser els principals perjudicats per la divisió del vot conservador en les últimes eleccions generals i també autonòmiques. A Catalunya, sense anar més lluny, es van quedar amb només tres diputats. Per això, ara que la guerra interna s'ha apoderat del partit taronja, al PP tornen a obrir-los les portes. Ho ha fet aquest dimecres en una entrevista a Onda Cero el mateix líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, que ha aconsellat als taronges "acomiadar-se" de la política de la manera "més digna possible" i ha aprofitat l'avinentesa per recordar-los que el seu "projecte ideològic" té plena cabuda al PP. Ha dit, de fet, que hi està "subsumit". Els conservadors no s'atreveixen a dir obertament a Ciutadans que no es presentin a les eleccions, però ho insinuen amb la boca petita unes quantes fonts consultades per l'ARA.

"Unificar el vot en el PP ens fa ser més eficaços i més competitius", apunten des de la cúpula popular quan se'ls pregunta per la qüestió. Neguen, això sí, cap contacte amb la formació d'Inés Arrimadas per demanar-los que no presentin candidatura. "Les sigles no aporten el que van aportar en el seu dia", diu una altra veu de la formació. "Menys partits, menys repartiment de vots", afegeix un altre dirigent. Feijóo, de fet, a banda de receptar-los una mort "digna", ha afegit: "A les urnes no obtindran representació". I, en aquest sentit, ha posat d'exemple el cas d'Andalusia, en què tot i la "bona gestió" del govern andalús, del qual fins al mes de juny formava part Ciutadans, la candidatura de Juan Marín no va obtenir cap diputat. "El seu suport electoral és inexistent", afegeixen des de la direcció.

¿Això vol dir que el PP està intentant pescar en aigües taronges? Oficialment, no. Però sí que llancen missatges en aquest sentit. "Crec que al partit encara hi ha persones que tenen talent, persones que ja no són a Ciutadans i que tenien talent, i crec honestament que són aprofitables per a la política", ha dit Feijóo, sense donar-ne cap nom. Tampoc ho volen fer des de la cúpula popular, que sí que afegeixen que alguns dels quadres de Ciutadans podrien "enriquir" el PP. "Hi ha gent valuosa", apunta una altra veu dels conservadors. Feijóo sí que s'ha obert a parlar amb qui truqui a la porta de la seu del carrer Génova de Madrid: "No tinc cap inconvenient, com és lògic, de parlar amb persones de Ciutadans a les quals els interessi la política i valorar amb ells si hi ha alguna possibilitat de coincidir".

Els dards a Ciutadans

Mentre el PP llança una opa indirecta a Ciutadans, al partit taronja es continuen tirant dards interns. La prova més evident que la situació pot ser irreconciliable va ser la imatge d'aquest dimarts, Dia de la Constitució, al Congrés de Diputats: Inés Arrimadas i qui era fins ara la seva mà dreta, Edmundo Bal, no es van ni dirigir la paraula. És més, tots dos van aprofitar per parlar de manera informal amb periodistes per carregar l'un contra l'altre i va quedar palès que el diputat Guillermo Díaz és un dels pocs suports que queden a Arrimadas al grup parlamentari a la cambra baixa.

Bal i el seu entorn van expressar el seu malestar per la roda de premsa que va oferir Arrimadas dilluns, en què va avisar que presentaria la seva pròpia candidatura si el portaveu taronja no retirava la seva, i van negar que faci setmanes que Arrimadas treballa per una llista unitària, com va dir ella també dilluns. En canvi, l'actual presidenta de Ciutadans va assegurar que la candidatura i l'estratègia de Bal generaven rebuig al partit. El seu entorn, de fet, confia en un acord per una llista unitària. Un escenari que veu cada cop menys possible el portaveu taronja. Fonts de l'executiva de Ciutadans apunten a una tercera via per liderar el partit, que passaria per una candidatura encapçalada per l'eurodiputat taronja Adrián Vázquez, que va portar el suplicatori de l'expresident Carles Puigdemont, informa Anna Mascaró.

stats