Política 22/03/2021

El PP qüestiona l'arribada de turistes ara a les Balears

El líder del partit, Biel Company, es demana si a les Illes hi ha suficients immunitzats per rebre visitants

3 min
Un dels primers turistes alemanys d'aquest 2021 a l'aeroport de Palma.

El president del PP balear, Biel Company, ha qüestionat aquest dilluns l'arribada de turistes alemanys a les Balears perquè en opinió seva el Govern no ofereix garanties sanitàries, malgrat que ja exigeix una PCR negativa per a tots els viatgers de l'Estat i doble control per als estrangers. També ha criticat que la presidenta Francina Armengol primer defensàs que calia "sacrificar" la Setmana Santa, que després, a la fira turística de Berlín, "convidàs" els alemanys a visitar les Illes, i que diumenge "culpàs" els visitants. "Aquests tombs que dona són dolents", ha afirmat el popular.

Company ha explicat en una roda de premsa al Parlament que al ple de dimarts demanarà a Armengol si a les Illes hi ha suficients immunitzats per rebre visitants. El líder del PP ha dit que l'arribada de turistes alemanys diumenge recorda al pla pilot de l'estiu passat, "i ja sabem com va acabar la temporada", ha reblat, referint-se a la segona onada de coronavirus que s'inicià al setembre. "Tots volem que el turisme i l'economia es reactivin com abans millor, però amb totes les garanties sanitàries", ha comentat Company, i ha afegit que "lamentablement" el Govern "s'ha adormit amb la vacunació, que de massiva no n'és gens".

La portaveu del PSIB al Parlament, Pilar Costa, ha defensat que actualment "som la comunitat amb la incidència més baixa del país a 14 dies", però ha demanat prudència i responsabilitat. A més, ha recordat que les restriccions contra el covid-19 "són les mateixes per als visitants i els residents, i que cal una PCR negativa per entrar a Mallorca".

La portaveu parlamentària de Ciutadans, Patricia Guasp, ha comentat que els visitants suposen un "estímul" per reactivar l'economia, però ha reclamat al Govern que faci tot el possible perquè les Balears siguin una destinació "segura". També ha avançat que al ple de dimarts demanaran si l'Executiu balear té un "pla B" per respondre en cas d'una pujada de casos, amb l'objectiu de salvar la temporada turística o en cas que Alemanya posi fre a la mobilitat dels seus ciutadans.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha afirmat que sempre s'ha de prioritzar la salut per damunt de l'economia, però ha afegit que "no ens hem de morir de fam". Per això ha dit que s'ha de permetre l'arribada de turistes per reactivar l'economia. Respecte que, a diferència dels peninsulars, els alemanys puguin venir per Setmana Santa a Mallorca, Ensenyat ha recordat que els turistes tindran les mateixes restriccions que els residents.

Expectació per la visita de quatre ministres en una setmana

"Esperam que les visites dels quatre ministres a les Balears en els pròxims dies siguin per aportar solucions als principals problemes que tenim i no per a fer-se fotos o assistir a menjars", ha assenyalat Biel Company. La portaveu socialista al Parlament, a més, ha destacat que l'arribada dels ministres pretenen donar "suport" per part del govern espanyol a l'Executiu balear, i ha dit que aquests viatges "sempre s'han traduït en acords concrets". Pilar Costa també ha dit que la visita correspon, en part, a les reunions que ha fet la presidenta Francina Armengol a Madrid.

Miquel Ensenyat ha fet una lectura diferent, i ha considerat que les visites són conseqüència del recurs d'inconstitucionalitat aprovat pel Parlament fa unes setmanes. "Pareix que a Madrid algú s'ha posat les piles", ha dit, però tot seguit ha apuntat que "esperem que no quedin en paraules". La portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, en canvi, ha dit que "la nostra pedagogia" amb el govern espanyol s'ha traduït en ajudes i la visita dels ministres. També ha assenyalat que el seu partit continuarà demanant a l'Estat que s'enviïn més vacunes als territoris turístics com les Balears perquè han estat més afectats econòmicament per la pandèmia i cal "tenir temporada a l'estiu".

stats