Política 30/06/2019

Armengol prendrà possessió del càrrec de presidenta amb la crisi de MÉS oberta

L'acte tindrà lloc aquest dilluns a les 19.30 h a l'històric edifici gòtic de la Llonja de Palma

Ara Balears
2 min
Armengol prendrà possessió del  càrrec de presidenta amb la crisi MÉS oberta

PalmaLa secretària general de PSIB-PSOE, Francina Armengol, prendrà aquest dilluns possessió, per segona legislatura consecutiva, del càrrec de presidenta de les Illes Balears, encara que no donarà a conèixer els consellers fins que els seus socis de MÉS per Mallorca tanquin la seva crisi política interna.

Enfront dels cinc homes que l'han precedit en el càrrec, Armengol, de 47 anys, és l'única dona que ha presidit la comunitat autònoma balear. La presa de possessió tindrà lloc a les 19.30 h a l'històric edifici gòtic de la Llonja de Palma i es podrà seguir a través d'internet.

És la primera vegada que un polític socialista governa vuit anys seguits les Illes Balears. L'actual senador socialista Francesc Antich va estar al capdavant de la comunitat autònoma balear dues legislatures, però en períodes alterns (1999-2003 i 2007-2011). Gabriel Cañellas, del PP, ha estat el polític que ha exercit més anys la responsabilitat de governar la Comunitat Autònoma, dotze anys en concret, de 1983 a 1995. Ara, Armengol assumirà de nou aquesta responsabilitat, però no donarà a conèixer encara els consellers del Govern balear, que inclourà 11 conselleries i 2 secretaries autonòmiques.

En total, a l'Executiu hi haurà set consellers socialistes, dos de Podem i dos de MÉS per Mallorca. El vicepresident de l'Executiu autonòmic serà Juan Pedro Yllanes, de Podem, després que el partit morat hagi decidit formar part de l'Executiu, a diferència de fa quatre anys. MÉS per Mallorca ha de decidir encara qui seran els seus dos membres al Govern, després que Fina Santiago i Vicenç Vidal, consellers fins ara, hagin estat inicialment descartats per la direcció del mateix partit econacionaliçsta.

Després de la presa de possessió d'Armengol d'aquest dilluns, l'assemblea de MÉS per Mallorca es reunirà amb caràcter urgent per tractar de solucionar aquest problema. Aquesta situació incomoda el PSIB-PSOE, ja que, en principi, la presidenta no farà pública aquest dilluns la seva llista de consellers ni podrà signar el decret de nomenaments del seu equip, la qual cosa sí que va fer fa quatre anys, el 2 de juliol de 2015.

Fa quatre anys, en la seva primera presa de possessió, la presidenta del Govern va mostrar voluntat de cercar l'acord més gran possible per impulsar les polítiques pactades entre socialistes, MÉS i Podem. "Comença un nou temps" en el qual se centrarà en "la recerca de la justícia, de la igualtat, de l'equitat", va afirmar Armengol després de prometre el càrrec al pati del Consolat de Mar.

stats