Política 22/11/2017

El portaveu de Poble Lliure declara als jutjats acusat d’enaltiment del terrorisme

Guillem Fuster denuncia una “causa general” i una persecució contra l'independentisme

Xavi Segura
2 min
El portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster, atén la premsa a l'entrada dels Jutjats

SabadellEl portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster, ha declarat aquest matí als jutjats de Sabadell acusat d’enaltiment del terrorisme per haver participat en un acte celebrat el febrer d’aquest any a Castelló de Farfanya (la Noguera) d’homenatge a Julià Babia, històric militant independentista del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) mort fa 30 anys. La raó de la citació judicial és que, segons la fiscalia, Babia formava part de l’organització Terra Lliure, i considera que homenatjar la seva figura és enaltir el terrorisme. Al sortir de la declaració, Fuster ha denunciat una persecució i una “causa general” contra l’independentisme, sobretot dels moviments d’esquerres, i ha reiterat que no està demostrat que Babia formés part de Terra Lliure.

“Hem insistit que en Julià no tenia cap sumari ni cap detenció que el vinculés a aquesta organització”, ha afirmat Fuster, i ha afegit que l'Estat vol vincular tot l’independentisme amb “violència política i terrorisme”. “L’acusació d'en Julià es va fer a partir de rumors al voltant de l'independentisme combatiu dels anys 80 i 90”, ha assegurat. En aquest sentit, Fuster ha reivindicat la figura de Babia com un militant “del poble” i com una persona “estimada” que “ho va donar tot fins a les últimes conseqüències”, i ha sentenciat que el moment que viu Catalunya és “gràcies a tot el que va fer ell” i la seva generació. “Em sap greu que no pugui ser avui entre nosaltres per veure tot el que està fent el nostre país”, ha afirmat, i ha afegit que ara toca treballar per “guanyar la República”.

Per la seva banda, l’advocat de Fuster, Jordi Busquets, ha explicat que les declaracions dels encausats es traslladaran ara al jutjat central que instrueix la causa, que prendrà la decisió de si segueix endavant amb el procés judicial o l'arxiva. “Confiem que s’arxivi la causa perquè creiem que no té cap mena de sentit [...] Si cal anar a Madrid a defensar-nos hi anirem”, ha afirmat Busquets, que ha qualificat la causa de “política” i plena d’elements “estranys”. De fet, Busquets ha destacat que un dels investigats és Marcel·lí Canet, persona que no va arribar ni a assistir a l’acte del mes de febrer, ja que porta temps fora de la vida pública. “Aquesta causa és el resultat d’un atestat de la Guàrdia Civil fet des d’un despatx de Madrid”, ha assegurat.

Fuster està investigat juntament amb altres militants com ara Ferran Dalmau i Toni Casserras, que jan han declarat, i el fins ara diputat de la CUP, Albert Botran, que com a aforat havia de ser cridat a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), una condició, però, que ja ha deixat de tenir.

El portaveu de Poble Lliure ha rebut l’escalf d’unes desenes de persones de l’organització que li han donat suport a l’entrada i la sortida dels jutjats. “Seguirem fent una defensa política de la gent que ha sigut a la presó, ha sigut exiliada i ha donat la vida per la causa”, ha dit Fuster, que, entre aplaudiments i crits de “no esteu sols”, ha afegit: “Ara toca pensar en la gent que tenim a la presó i a l’exili”.

stats