POLÍTICA
Política 24/01/2017

Per què els polítics corruptes no es paguen la defensa de la seva butxaca com tu?

Una PNL de Podem advoca per eliminar aquest "privilegi"

Ara Balears
2 min
Per què els polítics corruptes no paguen la seva defensa de la seva butxaca com tu?

PalmaI si els polítics corruptes haguessin de pagar la seva defensa de la seva butxaca com qualsevol ciutadà? "És que el propietari d'una casa ha de pagar l'advocat del lladre que ha desvalisat el seu habitatge?", es demana Units Podem, que aquest dimarts ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) de reforma de la Llei d'assistència jurídica a l'Estat i institucions públiques perquè l'Administració no hagi de pagar les despeses de la defensa jurídica dels alts càrrecs o polítics investigats per delictes relacionats amb la corrupció.

El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, acompanyat pel diputat balear Juan Pedro Yllanes, ha advocat per eliminar aquest "privilegi", pel qual la "gent corrent" ha de pagar amb els seus doblers la defensa dels qui són investigats per corrupció.

Es tracta, ha explicat Errejón, d'impedir que es repeteixin casos com el dels ERO a Andalusia, en el qual els andalusos van haver de sufragar de la seva butxaca els advocats de "presumptes corruptes" directors generals de la Junta.

De la mateixa manera, la responsable d'Acció Institucional de Podem, Auxiliadora Honorato, ha posat com a exemple del que succeeix ara el fet que el propietari d'una casa hagués de pagar l'advocat del lladre que ha desvalisat el seu habitatge. Segons el seu parer, posar fi a la corrupció és una qüestió de voluntat política i s'ha mostrat convençuda que aquesta reforma legal es podrà tirar endavant si existeix aquesta voluntat política en la resta de grups parlamentaris.

L'exmagistrat Juan Pedro Yllanes ha defensat una reforma que pretén que els presumptes corruptes hagin de sufragar la seva pròpia defensa, amb independència del resultat d'aquest procés judicial i amb total respecte a la presumpció d'innocència.

La iniciativa de Podem proposa que la reforma sigui aplicable a totes les actuacions processals que es realitzin a partir de l'entrada en vigor, sense que afecti en cap cas els procediments ja iniciats "per garantir que no pugui produir indefensió" per als investigats.

stats