Política 12/06/2018

Es redueix, amb polèmica, la protecció del palau d'Aiamans de Lloseta

El canvi de BIC a Bé Catalogat permetrà que es pugui habilitar l'edifici històric per a usos turístics

Maria Catany
1 min
Imatge del Palau de Amaians de Lloseta.

LlosetaEl palau d'Aiamans de Lloseta ha estat el protagonista, un altre cop, de la polèmica entre els diferents partits polítics. Aquest dimarts s'ha aprovat a la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca la reducció de la categoria de protecció de l'edifici. Si abans era BIC (Bé d'Interès Cultural) ara passarà a ser un Bé Catalogat. Aquest canvi de protecció permetrà que es pugui habilitar per a usos turístics.

Tot i que els informes tècnics defensen aquest canvi, ja que el 1992 la de BIC era l'única protecció patrimonial que hi havia, i després que l'Ajuntament de Lloseta demanàs una revisió de l'expedient i que es va valorar que s'adaptava més a la categoria de Bé Catalogat, la votació ha generat certa polèmica. El resultat de la votació ha estat de sis vots a favor, del PSIB i MÉS, dos vots en contra de Podem i dues abstencions del PP.

Diferència entre BIC i BC

La diferència bàsica entre un BIC i un Bé Catalogat (BC) és que la primera figura obliga a efectuar-ne una protecció integral, que inclou tots els volums edificats (palau, jardins i zones de serveis). La segona, en canvi, permet limitar la protecció als espais "de valor real", que, en aquest cas, són el palau i els jardins. L'informe tècnic argumenta que l'interior de l'immoble no té un valor patrimonial destacable, ja que va ser espoliat i modificat, però que s'ha de conservar l'edifici en el seu aspecte exterior (volumetria, cromatisme i acabats).

stats