Es redueix, amb polèmica, la protecció del palau d'Aiamans de Lloseta

El canvi de BIC a Bé Catalogat permetrà que es pugui habilitar l'edifici històric per a usos turístics 

El palau d'Aiamans de Lloseta ha estat el protagonista, un altre cop, de la polèmica entre els diferents partits polítics. Aquest dimarts s'ha aprovat a la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca la reducció de la categoria de protecció de l'edifici. Si abans era BIC (Bé d'Interès Cultural) ara passarà a ser un Bé Catalogat. Aquest canvi de protecció permetrà que es pugui habilitar per a usos turístics.

Tot i que els informes tècnics defensen aquest canvi, ja que el 1992 la de BIC era l'única protecció patrimonial que hi havia, i després que l'Ajuntament de Lloseta demanàs una revisió de l'expedient i que es va valorar que s'adaptava més a la categoria de Bé Catalogat, la votació ha generat certa polèmica. El resultat de la votació ha estat de sis vots a favor, del PSIB i MÉS, dos vots en contra de Podem i dues abstencions del PP.

Diferència entre BIC i BC

La diferència bàsica entre un BIC i un Bé Catalogat (BC) és que la primera figura obliga a efectuar-ne una protecció integral, que inclou tots els volums edificats (palau, jardins i zones de serveis). La segona, en canvi, permet limitar la protecció als espais "de valor real", que, en aquest cas, són el palau i els jardins. L'informe tècnic argumenta que l'interior de l'immoble no té un valor patrimonial destacable, ja que va ser espoliat i modificat, però que s'ha de conservar l'edifici en el seu aspecte exterior (volumetria, cromatisme i acabats).

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF