Política 04/09/2019

Podem recela de dirigir institucions públiques

La formació d’Iglesias ho considera un pas enrere

Germán Aranda
3 min
El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ahir durant seva participació a la trobada d’Economia Digital i Telecomunicacions a la UIMP de Santander.

MadridEl Defensor del Poble, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) o el CIS són algunes de les institucions i organismes públics que podrien caure en mans d’Unides Podem si finalment accepta la darrera proposta de govern de cooperació de Pedro Sánchez. La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, no va citar-los directament, però va donar validesa en reiterades ocasions a la periodista de la Cadena Ser Àngels Barceló, que va citar aquests organismes com a exemples. “Sí, sí, exactament, institucions i organismes en els quals nosaltres tenim una conformació molt important”, va dir Calvo, que va posar també com a exemple l’entrada de Podem al Consell de Seguretat Nuclear i al Consell d’Estat després de la moció de censura.

Hores després, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, va voler matisar que Calvo no havia concretat quines institucions podria presidir Podem, va demanar prudència i es va limitar a dir que es tractaria de “compartir responsabilitats de governança” fora del consell de ministres. Fonts del PSOE van descartar després que la formació d’Iglesias pogués accedir també a empreses públiques com RENFE o secretaries d’estat.

La formació lila no ha donat encara una resposta definitiva a la darrera proposta. Diverses veus van assenyalar ahir que han d’estudiar bé el document, i a més serà la reunió d’avui entre els equips negociadors la que dibuixarà les línies d’un possible acord. No van deixar d’insistir, tanmateix, que continuen preferint un govern de coalició, cosa que el PSOE descarta, i també van expressar les reticències amb què veuen la seva proposta.

Els càrrecs en institucions públiques són, segons fonts de Podem, “un pas enrere” respecte a les negociacions anteriors. A més, la portaveu de Galícia en Comú al Congrés, Yolanda Díaz, va criticar ahir que aquestes tasques “han d’estar en mans de professionals i no de polítics”. Díaz va reconèixer abans de participar en la junta de portaveus que “és important” que el PSOE hagi proposat un programa de govern progressista, però va dir que algunes mesures “ja estan aprovades i no sabem per què les inclou”, i amb d’altres no hi estan d’acord.

Des del grup de Catalunya en Comú, la diputada Aina Vidal va assegurar que el document del PSOE és “un bon punt de partida”, però que té les seves “deficiències”. Entre les mancances, Vidal va destacar que no es derogui del tot la reforma laboral i una proposta fiscal “tèbia”, amb la qual seria “impossible” dur a terme el programa exposat. La diputada d’Unides Podem Ione Belarra va assegurar que el document socialista conté “retrocessos” en relació als darrers pressupostos i va insistir que el model de cooperació es va demostrar “fracassat per donar estabilitat al país” després de la moció de censura que va acabar derivant en eleccions. A més, va criticar que el PSOE “no vulgui compartir poder” i proposi de nou “un govern de partit únic”.

El Partit Popular ja va criticar en el mateix sentit la presentació del document per part de Sánchez, que el va exposar en un acte amb entitats socials i dirigents socialistes el passat dimarts a l’estació de Chamartín de Madrid. Ahir va ser Ciutadans qui va criticar l’oferta del PSOE, amb la qual creu que “desprestigia les institucions”, en paraules de la diputada del partit taronja Melisa Rodríguez, que va avisar que la formació del govern “no és un canvi de cromos”.

stats