Política 01/08/2019

El fiscal d'odi planteja agreujar el càstig a la discriminació per origen territorial o lingüística

Defensa reformar el Codi Penal amb motiu de l'increment de casos el 2018 arran del Procés

Ara
2 min
Els actes de defensa del català són habituals. A la foto, un lip dub al centre de Barcelona.

BarcelonaLa branca de la Fiscalia de Barcelona que s'encarrega dels delictes d'odi i discriminació planteja endurir el càstig en aquells casos vinculats a l'origen territorial i la llengua. En la memòria anual del 2018, Miguel Ángel Aguilar constata l'increment d'atestats policials relacionats amb agressions, insults i amenaces motivades per l'ús d'algun dels idiomes oficials de l'estat espanyol o bé per la comunitat autònoma d'origen, tal com han avançat 'El Periódico' i 'El Mundo'. La proposta que recull el fiscal és modificar el Codi Penal per especificar una pena més greu en aquest tipus de casos, com per exemple els que estan relacionats amb la catalonofòbia, però també amb la resta de territoris de l'Estat.

L'article 22.4 del Codi Penal preveu com a agreujants en la comissió dels delictes les raons racistes, antisemites o altres discriminacions relacionades amb la ideologia, la religió o la creença de la víctima, l'ètnia, la raça o la nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, raons de gènere, malaltia o discapacitat". Ara el fiscal vol que s'inclogui un nou apartat per encabir-hi aquest tipus d'agressions, que difícilment poden cabre en els elements que ja preveu el redactat actual.

La proposta arriba després que les causes judicials per delictes d'odi i discriminació han augmentat un 40% l'últim any –291 el 2017 i 412 el 2018–. La majoria de casos tenen a veure amb l'orientació política, seguida del racisme, la xenofòbia i l'orientació sexual. Les agressions s'han incrementat sobretot a través de les xarxes socials o amb pintades i, segons es desprèn dels atestats policials que el fiscal inclou en el seu informe, moltes vegades se'n desconeix l'autor i, per tant, queden arxivades.

stats