Política 26/02/2018

El nou pla de ports de Balears descarta ampliacions

El Govern ha començat a redactar el projecte, que inclourà fórmules per afavorir l'accés de la ciutadania a la nàutica

Efe
2 min
Pons vol evitar l'ocupació de territori i mar amb nous ports i millorar els existents.

PalmaEl Govern ha començat a redactar el Pla general de ports de Balears, que descarta la construcció o ampliació d'infraestructures i determinarà noves fórmules per afavorir l'accés de la ciutadania a la nàutica. Ho ha confirmat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, qui ha assegurat que l'inici de la redacció del pla es duu a terme d'acord amb criteris de sostenibilitat i descarta futures ampliacions i nous ports.

Pons ha assenyalat que el repte és trobar noves maneres d'atendre demanda, molt més alta que l'oferta.

La principal finalitat del pla és optimitzar el funcionament de les instal·lacions portuàries i donar resposta a les necessitats del sector nàutic pel que fa a instal·lacions d'accés al mar i serveis complementaris.

El pla preveu millorar els espais interiors de les zones portuàries i les dàrsenes actuals i potenciar la xarxa de marines seques. Altres mesures seran la promoció de l'ús del varador per facilitar l'accés al mar, camps de boies i promocionar l'ús comunitari d'alguns vaixells i amarraments.

Aquest "instrument de planificació" parteix del manteniment de la gestió pública dels ports de Balears com a garantia d'accés dels ciutadans als espais nàutics i de l'optimització de les infraestructures portuàries existents, sense noves ampliacions o nous ports. L'objectiu és que cada port estigui integrat en el nucli urbà i que aquestes instal·lacions estiguin preparades per fer front als efectes del canvi climàtic.

Aquesta planificació de futur partirà de l'anàlisi de la situació actual, a fi de detectar les necessitats i fixar el camí a seguir.

El conseller ha manifestat la seva aposta per la sostenibilitat i ha destacat que durant aquesta legislatura ja s'havien arxivat tots els expedients de nous ports i ampliacions que estaven en tràmit. Així mateix, ha insistit en la necessitat d'evitar l'ocupació de territori i mar amb nous ports i millorar els existents.

Aquest pla s'aborda després de l'execució d'un pla d'inversió en els ports de més de 34 milions d'euros. L'actualització dels cànons dels ports ha permès incrementar de 124.000 euros a 9,8 milions d'euros els ingressos anuals de PortsIB.

També s'ha completat una reordenació dels ports i les llistes d'espera: es passa de 971 a 2.982 amarraments i es registra un augment del 207% d'amarraments des del 2014.

El Pla general de ports estudiarà l'estat actual de la xarxa de ports de Balears, preveurà les necessitats futures i proposarà línies d'actuació sota criteris de sostenibilitat mediambiental i d'equilibri territorial.

El Pla es dividirà en quatre seccions per acadascuna de les illes, per recollir totes les instal·lacions portuàries, dàrsenes i instal·lacions marítimes existents.

stats