Política 11/09/2019

Pilar Costa: "Fomentarem el federalisme interior i la descentralització dins la nostra comunitat"

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat vol impulsar la nova llei de consells insulars aquesta legislatura

M.ll.
2 min
La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa

PalmaLa consellera de Presidència Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha explicat aquest dimecres els eixos que marcaran aquesta legislatura a la Conselleria, un dels quals serà impulsar la nova llei de consells insulars. "Fomentarem el federalisme interior i la descentralització dins la nostra comunitat", ha dit Costa en compareixença a la Comissió d’assumptes institucionals del Parlament. "Cal reforçar el paper dels consells perquè puguin gestionar millor les competències transferides pel Govern", ha afegit.

Pel que fa a les polítiques culturals, Costa ha reiterat que el Govern tirarà endavant la Caixa de Música, nova seu de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, i el Centre Internacional Toni Catany a Llucmajor. També serà prioritari impulsar la llei d'indústries culturals, a més de desenvolupar les lleis de museus, biblioteques, arxius i mecenatge. La consellera ha anunciat que s'actualitzarà la Llei d'audiovisuals per tal d'"impulsar i exportar la creació pròpia".

En matèria d'igualtat, un dels objectius de la legislatura és abaixar la ràtio de denúncies per violència masclista a les Balears, "la més alta de l'Estat". A més d'augmentar els recursos per a les víctimes de la violència i els seus fills, l'Executiu augmentarà el nombre de professionals d'atenció i els Espais Dona a partir del 2020. A part de desenvolupar el pla autonòmic per la lluita contra el tràfic de dones i nines, Pilar Costa espera que les Balears siguin un "espai lliure de turisme sexual" d'aquí a 2023.

Costa ha assegurat durant la comissió que la "Cultura no ha davallat de categoria", en resposta a les crítiques de la diputada del PP Maria Antònia Garcia. "Hi ha hagut un canvi d'estructura: ha passat d'estar amb Participació i Esports a formar part de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat", ha indicat. Sobre les possibles retallades a la seva Conselleria a causa del forat del Govern, Costa ha puntualitzat que "el problema no és de despesa, sinó de manca de millora del finançament autonòmic".

Per part seva, la diputada de Ciutadans Patricia Guasp ha criticat que el Govern hagi tornat a fer servir el concepte de 'federalisme interior' i ha assegurat que el partit taronja vigilarà perquè el model territorial de les Illes Balears continuï com fins ara".

stats