Política 09/12/2021

El Pi presenta 138 esmenes als pressupostos del Govern

El partit regionalista proposa una reducció d'impostos per la compra del primer habitatge

2 min
El portaveu d'El Pi, Josep Melià.

PalmaEl Pi ha presentat 138 esmenes parcials als pressupostos del Govern per al 2022 per valor de 97 milions d'euros, les quals inclouen una baixada de l'impost de transmissions i actes jurídics documentats per a la compra del primer habitatge, amb un preu màxim de 300.000 euros. "Cal una política global i no només fer promocions d'habitatge públic. S'han d'abaratir els costos dels joves per comprar el primer habitatge", ha explicat el portaveu d'El Pi, Josep Melià, aquest dijous en roda de premsa. Una altra de les propostes del partit regionalista en matèria tributària és que es bonifiqui el 95% de l'impost de donacions i successions dels pactes successoris, i que la bonificació que hi ha entre pares i fills en el de successions s'ampliï a altres familiars com oncles, nebots, padrins i nets.

D'altra banda, Melià ha reclamat que es recuperi "la quota inicial d'un euro" de l'Impost de Turisme Sostenible –ara és de dos euros, sota l'argument que "això ajudaria el sector turístic" a superar la situació de crisi provocada per la pandèmia de coronavirus.

En l'apartat d'inversions, una de les apostes d'El Pi se centra a donar suport al petit i mitjà comerç. De fet, Melià ha criticat que el que inverteix el Govern en aquest sector "és anecdòtic" i ha remarcat l'èxit de la iniciativa dels bons comercials. "L'any passat vàrem aconseguir aquest tema i ara insistim en la necessitat de bonificar l'aparcament al centre de la ciutat, perquè hi ha un greuge comparatiu amb les grans superfícies", ha comentat. D'altra banda, el portaveu regionalista ha tornat a reclamar "estudis i un observatori de comerç". "El Govern accepta cada any aquesta esmena, però és incapaç de posar-la en marxa", ha continuat.

Melià també ha assenyalat que el seu partit ha presentat una esmena per valor de 10 milions d'euros per a la reconversió de zones turístiques i la rehabilitació de passejos marítims. Una altra de les esmenes, dotada amb un milió d'euros, proposa impulsar xecs d'innovació perquè les pime es puguin implicar en projectes innovadors i "aportin dinamisme a l'economia".

Així mateix, el portaveu d'El Pi ha assenyalat dues esmenes destinades a incrementar l'autogovern de les Balears. En primer lloc, una per valor de 100.000 euros per fer un estudi sobre la viabilitat de la policia autonòmica. I, en segon lloc, els regionalistes també volen que es creï un tribunal de recursos contractuals, per poder resoldre a les Illes les impugnacions dels contractes.

stats