Política 31/08/2021

El Pi exigeix que sigui el Parlament qui decideixi prorrogar les restriccions pel covid

Josep Melià recorda que el Govern ha de motivar suficientment l'aplicació de mesures

2 min
El portaveu d'El Pi, Josep Melià.

El Pi ha reclamat aquest dimarts que el Parlament sigui qui decideixi sobre les pròrrogues de les restriccions per fer front a la pandèmia de coronavirus. La formació ha presentat a la Cambra les esmenes al decret llei que regula l'aplicació de les mesures. El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha presentat les esmenes, les quals ha definit "de radicalitat democràtica". "Per a El Pi és evident que, juntament amb la salut pública i l'adopció de mesures preventives per garantir-la, s'ha de compatibilitzar el màxim respecte als drets i llibertats de les persones", ha dit. Segons Melià, "qualsevol govern ha de prendre les mesures tenint en compte que hem de preservar la salut de la societat, però també respectar els drets fonamentals". Per això, l'encarregat de prorrogar les mesures ha de ser el Parlament. "Correspondrà al Parlament de les Illes Balears prorrogar les restriccions cada 15 dies si ho considera necessari", ha continuat Melià, a més de subratllar que la Cambra també podrà modular o rebaixar les mesures.

Melià ha fet referència a la sentència del Tribunal Suprem que va tombar el toc de queda i la limitació de reunions familiars i socials en espais privats i ha recordat que l'argument que "no era suficient el principi de precaució" per adoptar aquestes mesures, sinó que hi havia d'haver "una necessitat". "Hi ha d'haver una necessitat clara de preservació de la salut pública", ha continuat. El portaveu ha subratllat que "correspon al Govern motivar i justificar adequadament la necessitat de les mesures". "Hem vist com els tribunals tiraven a terra algunes de les propostes de restriccions del Govern perquè no hi havia motivació suficient", ha afegit, a més de recordar que "això és el que va passar amb els joves que varen estar tancats a l'hotel covid".

Un altre dels punts que ha defensat Melià és que s'estableixi "una durada temporal màxima de les mesures restrictives", les quals "només poden durar 15 dies, en paral·lel al que dura l'estat d'alarma". "Les mesures poden ser prorrogables, però qui ho ha de fer és el Parlament de les Illes Balears", ha insistit. A més, el portaveu ha assenyalat que ha de ser "el Consell de Govern" l'encarregat d'adoptar restriccions, i ha criticat que el decret llei faci referència a l'"autoritat sanitària" sense concretar.

stats