Política 04/11/2019

L'oposició critica que els doblers de l’ecotaxa no es destinin íntegrament a projectes ambientals

El Pi ha dit que valdria més dissoldre la comissió que decideix què s'ha de fer amb l'impost perquè el Govern sempre ho decideix tot prèviament

K. O.
2 min
L'Ajuntament ja va presentar la compra dels Canons com a proposta l'any passat.

PalmaEl Pi, Ciutadans i el PP han criticat aquest dilluns que els doblers de l'Impost de Turisme Sostenible no es destinin íntegrament a projectes ambientals. El portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, ha dit que demanarà dimarts a la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, si l'ecotaxa s'està derivant a despesa corrent. "No ha de servir per pagar el metro, l'impost ha de servir per invertir en projectes sostenibles", ha dit el portaveu de la formació. La portaveu de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha indicat que demanaran que el director de l'Agència d'Estratègia Turística de les Balears (AETIB), Manuel Porras, comparegui per explicar la destinació final dels doblers que s'han recaptat cada any.

Font també ha assegurat que valdria més dissoldre la comissió que es reuneix periòdicament per debatre en què s'han d'invertir els doblers de l'ecotaxa perquè "el Govern fa perdre el temps als que participen en la reunió. El líder d'El Pi ha assegurat que l'Executiu sempre decideix què s'ha de fer abans. "Es varen aprovar 68 projectes que no han deixat content ningú, només els detractors", ha afirmat Jaume Font en referència al Partit Popular, que "voldria eliminar l'ecotaxa".

El popular Biel Company, però, ha apuntat que fer servir els recursos de l'impost per a altres projectes que no siguin ambientals és "enganar" els turistes i els ajuntaments. D'altra banda, Patrícia Guasp ha considerat que l'ecotaxa "ni és escó ni és taxa, és un frau", i que el Govern "oculta" els projectes perquè no els han explicat què s'ha fet els darrers anys amb aquests doblers.

Cal recordar que la recaptació de l'Impost del Turisme Sostenible del 2019 finançarà 68 projectes nous amb 104,9 milions d'euros, dels quals destaca, per la seva dimensió, l'ampliació de la línia del metro a la UIB perquè comuniqui el centre de Palma amb el Parc Bit, que rebrà 10 milions.

Dels 68 expedients aprovats per la comissió que gestiona aquest impost, 23 tindran un impacte directe o indirecte en tots els municipis de les Illes, un 33,8%. Per línies d'actuació, medi ambient ha rebut el 39,7% del total; desestacionalització i turisme sostenible, un 10,2%; patrimoni cultural, un 8,82%; innovació i lluita contra el canvi climàtic, un 22,05%; formació i qualitat de l'ocupació, un 7,35%, i habitatge, un 11,76%.

stats