ENFRONTAMENTS TRIBALS
Política 24/12/2013

La producció petroliera del Sudan del Sud, amenaçada pel conflicte

Ara
2 min

Barcelona.El conflicte armat del Sudan del Sud, desencadenat fa una setmana després de l'intent fallit de cop d'estat contra el president Salva Kiir, s'ha traslladat al nord del país, on hi ha els principals camps de producció de petroli. El ministre del Petroli, Stephen Dau, va admetre ahir que els enfrontaments entre l'exèrcit i els rebels de la tribu dels nuer han obligat a aturar parcialment la producció de cru a l'estat d'Unitat, d'on sortien 80.000 barrils al dia.

Els rebels s'estan fent forts al nord-est del país després de prendre el control de Bor i Bentiu, les capitals dels estats de Jonglei i Unitat. Els pous de petroli del Nil Superior, l'estat més septentrional, es mantenen sota el domini governamental. El portaveu militar, Philip Aguer, va afirmar ahir que l'exèrcit està "a punt" de recuperar el control de Bor i que les tropes s'estan desplaçant cap a Bentiu. El general Peter Gadet, que dirigeix els insurgents, va respondre a l'anunci de l'ofensiva militar amb amenaces: "Si el president Kiir vol atacar les meves tropes que ho faci, però li asseguro que se'n penedirà". Gadet també va assegurar que s'enfrontarien a qualsevol exèrcit estranger que intervingués en el conflicte, en referència a les informacions que apunten a un desplegament de l'exèrcit d'Uganda. Tot i l'escalada d'amenaces, l'exvicepresident Riek Machar, a qui el govern acusa d'instigar el cop frustrat, va intentar ahir rebaixar la tensió i va assegurar que estava disposat a encetar un diàleg amb el president si allibera els detinguts polítics que té empresonats. Machar també es va comprometre a no aturar la producció de cru i a protegir les instal·lacions petrolíferes que estan sota control rebel.

L'ONU reclama més tropes

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va reclamar ahir al Consell de Seguretat que autoritzi un augment de tropes de la missió de l'organisme desplegades al país per protegir la població civil.

stats