Política 07/09/2018

Podem registra una PNL a favor de la Llei de toros

La llei, tot i respectar les competències estatals i autonòmiques, va ser suspesa parcialment durant uns mesos per un recurs del govern del Partit Popular

Kike Oñate
2 min
Carlos Saura al moment de registrar la iniciativa al registre.

PalmaEl diputat de Podem Balears Carlos Saura va registrar ahir al Parlament una proposició no de llei perquè el govern espanyol retiri el recurs contra la Llei de regulació de les corregudes de bous i protecció dels animals a les Illes Balears. La iniciativa fou suspesa parcialment pel Tribunal Constitucional per una interposició del govern del Partit Popular abans de la moció de censura.

El partit morat també insta el nou govern de Pedro Sánchez perquè suprimeixi la declaració de Patrimoni Cultural de la tauromàquia, que, segons indiquen, intentava blindar aquesta activitat a tot el territori espanyol per tal que les comunitats autònomes no poguessin decidir sobre la matèria. “El govern de Sánchez ha de fer una passa en aquest sentit i ha de llevar el recurs”, va explicar en la compareixença.

Saura va valorar positivament els canvis realitzats en el correbou de Fornalutx, que es va fer ahir mateix. Segons el diputat, “he pogut parlar amb alguns animalistes que han estat allà i m’han explicat que el bou era manso i s’ha assemblat més a una passejada”. Per això, Saura va dir que “celebram que hi hagi un canvi de tònica”.

Sobre la llei

Aquesta llei havia estat impugnada pel govern de Mariano Rajoy i suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional perquè “envaeix competències que són pròpies de l’Estat”. En aquest sentit, la llei de toros ‘a la balear’ diu que els toreros i els bous s’han de sotmetre a controls antidopatge i els menors de 18 anys no podran entrar a les places, on tampoc es podran vendre ni consumir begudes alcohòliques.

D’altra banda, es manté la celebració del correbou de Fornalutx, tot i que el bou no podrà tenir les banyes lligades i un veterinari haurà de certificar que l’animal no pateix. A més a més, prohibeix l’ús d’animals en els circs o en els espectacles festius, sempre que no siguin animals domats, com els cavalls de les festes de Menorca.

Els bous hauran de sortir de la ramaderia més propera a la plaça de toros. Es vol així evitar lesions i el sofriment dels animals, garantir-ne la seguretat i fer que la durada del viatge sigui el mínim indispensable. Només es permetran tres toros per espectacle i la seva participació haurà de ser inferior a deu minuts. Tampoc no hi haurà cavalls a la plaça durant la correguda.

stats