Política 13/09/2013

Navarro reclama un "nou estatus" per a Catalunya i insta Madrid a negociar

Assegura compartir "el neguit" de part dels catalans que es van manifestar a la Via Catalana i demana als governs que no s'enroquin i dialoguin

Sara González
2 min
Pere Navarro en la reunió del grup parlamentari del PSC a la seu del carrer Nicaragua / EFE

Barcelona"És necessari un nou estatus per a Catalunya i és imprescindible una negociació sincera i lleial sobre la nova relació entre Catalunya i Espanya". Aquesta ha estat la petició del líder del PSC, Pere Navarro, dos dies després de la multitudinària cadena humana reclamant la independència durant la Diada. A l'inici de l reunió amb el grup parlamentari del PSC per donar el tret de sortida al curs polític, el primer secretari ha instat tant al govern espanyol com al president de la Generalitat, Artur Mas, a no enrocar-se en posicions recentralitzadores ni independentistes i a encetar una negociació.

Després que centenars de milers de catalans reclamessin la independència a la Via Catalana, Navarro ha assegurat que el PSC comparteix "el neguit" i el "malestar" de molts d'ells perquè també considera que la relació respecte Espanya ha de canviar. "Estarem al costat dels que volen una relació entre Catalunya i Espanya", ha subratllat. Això sí, tot i que ha afirmat que "respecta" el posicionament independentista que "cívica i legítimament" es va fer notar per la Diada, ha deixat clar que el seu partit defensa un canvi de la Constitució per implantar un model federal d'estat i una reforma del model de finançament. Per arribar a aquest punt, ha dit, el que cal és diàleg.

"No serveix que les parts s'enroquin darrere d'una Constitució que ha de canviar o en l'independentisme. La negociació serà difícil, complicada, intensa i dura. Però ha de ser-hi", ha advertit Navarro.

El líder dels socialistes ha afirmat, però, que no és hora d'entrar a discutir la data de la consulta. "Hi ha qui prefereix posar data encara que tot vagi malament", ha lamentat. Navarro ha insistit que el que cal és "fer les coses bé" i que, per tant, l'única data que s'hauria de fixar és la d'inici del diàleg i negociació amb el govern de Mariano Rajoy.

stats