Política 07/06/2013

El comitè d'experts demana que les pensions només pugin si ho fan els ingressos del sistema

L'informe s'ha fet arribar al govern espanyol i reclama deslligar "al més aviat possible" pensions i IPC

Joan Faus
2 min
¿ELS JUBILATS COBRARAN MÉS AQUEST ANY?
 El govern espanyol va donar per fet ahir que actualitzarà les pensions des de la pujada de l'1% aprovada per a aquest any fins al nivell de la inflació de novembre, que ara és del 3,5%. La decisió final, però, se sabrà les setmanes vinents.

MadridL'informe elaborat pel comitè d'experts designat pel govern espanyol per dissenyar el factor de sostenibilitat del sistema de pensions s'ha aprovat finalment aquest divendres amb deu vots a favor, un en contra i una abstenció. El principal punt conflictiu ha sigut la proposta, finalment consensuada, de deslligar l'evolució de les pensions de l'IPC i proposar un sistema que tingui en compte altres factors com ara l'esperança de vida i la situació econòmica de cada moment.

Els experts han proposat que el sistema evolucioni a partir de dos factors: el factor d'equitat intergeneracional (FEI), que actua sobre el càlcul de la pensió inicial i el modera per l'augment de l'esperança de vida, i el factor de revaloració anual (FRA), que determina el creixement anual equilibrat de les pensions d'acord amb els ingressos del sistema. Amb aquest sistema, el comitè proposa que les pensions només augmentin si els ingressos del sistema pugen per sobre del creixement del nombre de pensions.

L'aspecte més destacat és que el comitè aposta per aplicar aquests dos factors com abans millor: "Recomanem aplicar el FEI dintre del període de 2014 a 2019, si bé existeixen raons de pes perquè es faci al més aviat possible", assegura l'informe, que ha sigut presentat aquest divendres a la seu del ministeri d'Ocupació. I afegeix: "Recomanem l'aplicació del FRA al més aviat possible i seria prudent fer-ho dintre del període 2014 a 2019, i podria ser immediata o gradual".

No obstant, demanen "garantir que la pensió dels jubilats actuals no pugui disminuir nominalment [és a dir, els diners que cobra cada jubilat] per l'aplicació del FRA", i que en "situacions excepcionals" la pensió quedi congelada, segons ha explicat en roda de premsa un dels dotze membres del comitè, Rafael Domenech.

El catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Madrid, que ha representat UGT en el consell d'administració de RTVE, Santos M. Ruesga, ha sigut l'únic que ha votat en contra de l'informe. El catedràtic de Dret del Treball i afí del PSOE José Luis Tortuero ha decidit abstenir-se, mentre que el director del gabinet d'estudis de CCOO, Miguel Ángel García, ha votat a favor del document.

Aquests tres experts eren fins ara els més crítics amb les propostes del comitè. Malgrat que no hi han votat tots en contra, tots tres inclouran un vot particular a l'informe final, segons informa Europa Press.

El comitè d'experts el formen Víctor Pérez-Díaz, que n'és el president; Manuel Lagares Calvo; José María Marín Vigueras; Santos M. Ruesga Benito; Miguel Ángel Vázquez Burgos; J. Ignacio Conde-Ruiz; Rafael Doménech Vilariño; José Enrique Devesa Carpio; Mercedes Ayuso, Miguel Ángel García Díaz, Francisco Castellà Real i José Luis Tortuero Plaza.

stats