Política 12/08/2020

Sánchez sobre la ubicació de Joan Carles I: "Ha de ser la Casa Reial qui ho comuniqui"

El president s'ha reunit aquest matí amb el rei Felip VI a Marivent

Alba Tarragó
3 min
El rei Felip VI i el president del govern espanyol s'han reunit aquest dimecres a Marivent.

PalmaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat "en la confidencialitat" la conversa que ha mantingut amb Felip VI sobre la situació del seu pare, Joan Carles I. Així ha respost davant els mitjans després de prop d'una hora de reunió amb el cap de l'Estat a Marivent. Segons Sánchez, aquestes "qüestions", com ara la ubicació del Borbó, les "ha de comunicar la Casa Reial o el mateix afectat, i no el poder executiu". Així, ha defensat que "la prefectura de l'Estat i l'executiu són institucions diferents" i ha evitat donar més explicacions respecte d'aquest tema.

Preguntat per la imputació de Podem per possible finançament irregular, Sánchez ha manifestat que la seva actitud envers el partit morat "no s'ha vist afectada" i que manté el seu "respecte a la independència dels jutges". Tampoc no ha volgut respondre si se sent "incomodat" per la investigació del partit soci de govern.

Amb relació a la revolta dels ajuntaments aixecada pel Decret Llei dels romanents, el president espanyol ha destacat que "entre la congelació de les xifres i els 5.000 milions d'euros que es posen a disposició dels ajuntaments hi ha un abisme".

Segons Sánchez, amb aquesta eina no només es permet usar el superàvit dels consistoris, sinó que també s'habilita un fons de compensació per als municipis que no en tenien. Així mateix, ha indicat que el govern espanyol "sempre està disposat al diàleg" i que té "la mà estesa" per arribar a un acord "amb totes les institucions i, singularment, amb els ajuntaments".

Per altra banda, i amb motiu de la seva presència a les Illes, ha posat com a exemple les Balears i les Canàries com a comunitats on el sector del turisme "s'ha vist danyat, no per falta de competitivitat, sinó per la pandèmia". Malgrat això, no ha concretat si el govern de l'Estat ampliarà o no els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) més enllà de setembre.

"Esperam que en els propers mesos es pugui arribar a un acord i que entre els esforços de tots –tant les comunitats autònomes com la ciència per aconseguir la vacuna– puguem anar resolent els dubtes i angoixes que té el conjunt de la població espanyola", ha dit Sánchez. De moment, ha afegit, estan "parlant amb sindicats i empresaris" amb la "voluntat de protegir el sector".

Puntual i sense encaixada de mans

Pedro Sánchez ha arribat amb antelació al despatx d'estiu amb Felip VI. Tot i que la trobada estava prevista per a les dotze i mitja del migdia, el cotxe del president hi ha aparegut deu minuts abans i l'ha duit fins a la porta, on l'esperava el rei. La salutació ha estat marcada per la presència de mascaretes –la de Sánchez amb una bandera d'Espanya i la del rei, quirúrgica– i sense encaixada de mans. Després de saludar la premsa, ambdós han entrat a Marivent.

La reunió ha acabat prop d'una hora més tard, encara que la compareixença davant dels mitjans no ha estat, però, fins a prop de les dues. El seu discurs ha estat marcat pel moment "extraordinàriament complex" que viu Espanya a causa de la situació sanitària derivada de la pandèmia del coronavirus.

Sánchez i Felip VI s'han tornat a reunir gairebé deu dies després que s'anunciàs la sortida de l'anterior monarca. La darrera vegada que es varen trobar va ser a la conferència de presidents autonòmics de San Millán de la Cogoya del 31 de juliol. Va ser precisament en aquella cita on s'haurien tancat els últims detalls de la fugida, segons va explicar El País aquest diumenge.

stats