Política 23/07/2019

Sánchez fracassa en l’intent de ser investit, amb l’abstenció de Podem i el no d’ERC i JxCat

El president espanyol només recull el suport del diputat regionalista càntabre i el seu partit

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / EFE

MadridTres mesos després de les eleccions del 28 d’abril, Pedro Sánchez només ha estat capaç de convèncer un sol diputat, a més dels 123 que té el seu partit, per votar a favor de la seva investidura com a president del govern espanyol. 124 diputats dels 176 necessaris. Contra 170 no, i l’abstenció de 52 diputats, incloent-hi els presos polítics. Tot i la victòria electoral i l’encàrrec de Felip VI per liderar un executiu, el candidat socialista ha conreat un fracàs estrepitós en les negociacions que es palesarà aquest dimarts en la primera votació del debat d’investidura, en el qual no ni de lluny, la majoria absoluta que li calia per ser investit. Tindrà una segona oportunitat dijous, quan només li calen més vots a favor que en contra, però de moment tampoc no els té ni de lluny.

Els potencials socis de govern d’Unides Podem s’havien mantingut ‘no’ a la investidura del socialista durant el dia, però han virat abans de la votació a l’abstenció, després de la distància mostrada per Pablo Iglesias i Sánchez en el debat que van mantenir dilluns. A tall d’anècdota, Irene Montero, de baixa pel seu embaràs, ha votat temlemàticament, i que no, com estava previst inicialment.

Les negociacions entre tots dos partits per formar un govern de coalició estan estancades per la distribució de les carteres, amb el PSOE oferint una vicepresidència sense contingut a Irene Montero i ministeris de segona filera, que no satisfan els liles. Les crides de Sánchez a l’abstenció de la dreta, i l’assenyalament de camins alternatius a la coalició que ha fet el candidat han acabat d’enervar els podemistes, que finalment s’han decantat per aquesta abstenció, que els separa del vot negatiu de la dreta de Ciutadans, el PP i Vox.

A més d’aquestes negatives, el president espanyol també ha recollit les dels partits independentistes. JxCat ha mostrat la seva oposició a la investidura, tot i que en el primer cas la portaveu, Laura Borràs, l’ha presentat com a definitiva, mentre que els republicans estan disposats a virar a l’abstenció en la segona votació si hi ha acord amb Podem, segons ha explicat el portaveu republicà, Gabriel Rufián. Fonts d’ERC han justificat el sentit del vot perquè no hi ha “res a bloquejar”, en el sentit que Sánchez no ha bastit una majoria suficient, i pel discurs d’ahir del president espanyol, en el qual no va fer mencions a Catalunya.

Tampoc ha aconseguit Sánchez el suport del PNB, que ha optat per l’abstenció en aquesta primera jornada de votació, igual que els valencianistes de Compromís i dels independentistes bascos de Bildu. Això, mentre les negociacions amb Podem no tenen data de represa, i quan el PSOE ha convocat una reunió extraordinària de la seva executiva per analitzar l’actual situació.

Durant el debat d’aquest dimarts, Sánchez ha continuat demanant l’abstenció de les dretes, per “responsabilitat” mentre, sobre el paper, no retira l’oferta que ha llençat a Unides Podem per arribar al pacte de coalició. Com que en la sessió d’avui ha respost als grups independentistes, el candidat socialista sí que s’ha referit avui de manera clara ala qüestió catalana, obrint-se a dialogar, però deixant clar que qualsevol solució ha de passar pel marc constitucional i el respecte a l’Estatut. Sánchez, a més ha avisat els independentistes contra la represa de la unilateralitat, perquè, ha dit, tindria una resposta per part del govern espanyol.

stats