Política 11/08/2018

Front comú de Sánchez i Merkel a la UE

Exhibeixen sintonia de vacances a Doñana i es comprometen a anar junts en política migratòria

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Merkel i Sánchez amb les seves respectives parelles, a Doñana

Sanlúcar de Barrameda (Cadis) / MadridAmb les polítiques migratòries sobre la taula, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van trobar-se ahir a Doñana. De la reunió en va sortir el compromís dels dos mandataris d’intensificar la cooperació amb països com el Marroc per frenar la pressió migratòria. Així, Sánchez va assegurar que estan en converses amb la Unió Europea (UE) per desbloquejar els recursos econòmics que serveixin perquè el Marroc “obtingui materials que els permetin ser més eficaços a l’hora de controlar les seves fronteres”. Uns recursos que el Marroc reclama que es tradueixin en 130 milions d’euros, però la UE encara no hi ha donat el vistiplau. De fet, Merkel va evitar donar cap xifra, perquè considera que seria “injust”, tot i que va assegurar que l’òrgan comunitari està totalment compromès amb les polítiques migratòries. “És un desafiament comú”, va afirmar, després d’insistir a trobar “un sistema de repartiment just” dels immigrants per tots els països europeus.

Una foto contra Casado

Sánchez ha aconseguit l’impossible amb Merkel. La cancellera no s’havia afanyat mai tant a visitar un homòleg d’un altre color polític -una foto que envia també un missatge directe a les crítiques del líder del PP, Pablo Casado, al PSOE en matèria d’immigració, tot i que ahir els populars no es van estar de criticar la trobada i van acusar Sánchez de quedar-se “sol” davant la política migratòria comunitària-. A la Moncloa destaquen la “bona sintonia” recollida en la primera visita que va fer el president espanyol només un mes després de la moció de censura. Sánchez va prioritzar l’eix franco-alemany a la visita del seu soci portuguès, António Costa. I d’allà en va sortir el compromís d’intentar bastir un front comú europeista davant d’una unió debilitada pel Brexit i els governs xenòfobs i euroescèptics d’Itàlia, Hongria i Polònia, però també pels partits d’extrema dreta que agafen força tant a Alemanya com a França.

No és casualitat que la trobada informal d’aquest cap de setmana coincideixi amb l’entrada en vigor de l’acord rubricat el juny passat a Berlín i amb què Espanya es compromet a acollir en un termini de 48 hores els refugiats que arribin a Alemanya després d’haver demanat asil polític a Madrid. Un acord que, a la pràctica, no té cap impacte: només afecta l’entrada des d’Àustria, i durant tot el 2017 cap refugiat va demanar-ho. Però sí que és una resposta a la pressió dels socis encara més conservadors de Merkel, els bavaresos de la CDU, que demanen a la cancellera més mà dura en immigració.

El propòsit de Sánchez és que Espanya recuperi pols en l’agenda internacional i ocupar el buit que ha deixat Itàlia. Després d’anys de censurar la política econòmica imposada per Alemanya, ara el líder socialista s’està deixant seduir per Berlín. Sap que Merkel el necessita: fins ara Rajoy era l’únic líder conservador que aguantava, com ella, des de la crisi de l’euro. Davant d’una renovació de cares, la cancellera s’ha acostat a un govern socialista que té el suport dels partits més a l’esquerra, però que defensa el projecte europeu per sobreviure. No en va, Merkel també sobreviu gràcies al pacte de coalició amb l’SPD.

Avui continuarà deixant-se enlluernar per les vistes privilegiades del palau de Las Marismillas. Un oasi de poder situat a pocs quilòmetres de l’arribada de milers d’històries de migrants que travessen l’Estret.

Una agenda internacional intensa

Eix franco-alemany

L’equip de Pedro Sánchez ha prioritzat el suport de França i Alemanya des del primer moment. El primer viatge el va fer per reunir-se a l’Elisi amb el president francès, Emmanuel Macron, i tot seguit va trobar-se amb la cancellera alemanya. Macron ja va visitar Sánchez a la Moncloa, en una trobada en què van mostrar sintonia.

El mirall portuguès

El primer ministre portuguès, António Costa, ha sigut sempre una font d’inspiració per a Sánchez i va reunir-s’hi a Lisboa després de passar per París i Berlín. L’objectiu: demostrar que el renaixement de la socialdemocràcia europea comença per la península Ibèrica. El rei marroquí, pendent

La trobada que encara s’ha de fer és amb la monarquia marroquina. Per problemes interns, el rei ha donat allargs a Sánchez fins al setembre. El ministre de l’Interior sí que ha visitat el país magribí, així com tots els estats veïns.

Els vincles americans

El primer trimestre a la Moncloa s’acabarà amb una gira de Sánchez per Llatinoamèrica en què visitarà tota la pluralitat ideològica del continent. El 27 i 28 d’agost Xile i Bolívia -Rajoy no va visitar mai Evo Morales-, i els dos dies següents Colòmbia i Costa Rica. El líder del PP, Pablo Casado, només s’ha reunit amb líders conservadors de visita a Bogotà aquesta setmana.

stats