Política 29/01/2020

Unanimitat dels partits illencs (excepte Vox) per exigir a l'Estat que torni 78 milions d'euros de l'IVA

MÉS demana la sobirania fiscal i el PSIB assegura que el Govern anirà als tribunals en cas que s'esgoti la via política per recuperar aquests doblers

Maria Llull
2 min
La portaveu del Govern i ministra d'hisenda, Maria Jesús Montero

PalmaLa pràctica totalitat dels partits polítics balears ha reclamat al govern espanyol que torni els 78 milions d'euros de l'IVA del 2017 que deu a les Illes. L'única formació que ni tan sols ha fet referència aquest tema després de la reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dimecres ha estat Vox.

En total, el deute de Madrid amb les comunitats autònomes és de 2.500 milions d'euros, i s'originà per un canvi que va fer en la normativa l'exministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, que va provocar que es deixàs de pagar una mensualitat d'aquest impost fa poc més de dos anys.

MÉS per Mallorca ha demanat la sobirania fiscal per a les Balears. "La situació seria molt diferent si l'IVA es gestionàs des d'aquí", ha dit el diputat ecosobiranista Josep Ferrà. "Només ens miren en termes mercantilistes, i aquesta decisió dificulta el nostre govern, que ha de continuar oferint serveis", ha afegit. Ferrà ha exigit solucions i ha reclamat que el govern espanyol "reconegui aquest deute encara que hagi prescrit" i que l'inclogui "en els pressupostos del 2020".

Per la seva banda, la portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha assegurat que el Govern està disposat a anar als tribunals per recuperar els doblers de l'IVA, en cas d'esgotar-se la negociació política. "No descartam mesures judicials", ha dit. La diputada socialista ha acusat el PP de "cinisme" i "hipocresia", perquè aquest deute el va generar precisament un ministre d'aquest partit.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha anunciat que el seu grup demanarà per l'IVA al vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, en el ple del Parlament de dimarts, al qual no assistirà la presidenta Francina Armengol. "És una vergonya que no es paguin els 78 milions d'euros, i això demostra que el PP i el PSOE són la cara d'una mateixa moneda. Es queden amb un IVA que han suat els ciutadans de les Balears". Font també ha criticat que MÉS doni suport al Govern i alhora faci d'oposició. "MÉS ha de decidir si vol anar a missa i repicar", ha sentenciat.

"Mira que han fet decrets llei a Madrid per arreglar coses. Ja podrien haver arreglat el tema dels 78 milions", ha manifestat per la seva banda el portaveu del PP, Biel Company, qui també ha proposat donar al govern espanyol "fins al mes de març" per trobar la manera de pagar el deute. En cas contrari, Company considera que caldria "dur aquest tema als tribunals". "Pedro Sánchez ens continua robant doblers", ha afirmat.

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha lamentat que Armengol no hi sigui en el pròxim ple. "No vol que li demanem per l'IVA que reté el govern central i que no pensa tornar a les Illes Balears", ha destacat. "L'excusa d'abans era que estaven en funcions, però ara ja són un govern estable i els milions no vindran", ha afegit.

En canvi, la diputada de Podem, Esperança Sans, no s'ha mostrat tan taxativa amb el retorn de l'IVA i s'ha limitat a assegurar que el seu partit està en contacte amb Pablo Iglesias "per parlar d'insularitat" i que continuaran "reclamant aquests doblers".

stats