Els partits mantenen posicionaments molt enfrontats sobre la regulació del lloguer turístic

La limitació del creixement, la restricció en sol rústic i els preus de les places, alguns punts que divideixen esquerra i dreta

Els partits polítics de les Illes han demostrat en un debat organitzat per la patronal del lloguer turístic  Habtur  la diferent visió que tenen sobre aquesta activitat econòmica i sobre la manera d'afrontar-ne la regulació. Mentre que El Pi, Ciutadans i PP s'han mostrat partidaris d'eliminar restriccions a aquesta activitat i promoure'n el creixement, el  PSIB  ha  expressat  la necessitat de limitar-ne el creixement i MÉS ha parlat fins i tot de decreixement a llarg termini.

En el debat, seguit per prop de cent persones que han omplit l'auditori del Parc Bit, hi han participat Pere Fuster (MÉS), Andreu Alcover (PSOE), Josep Melià (El Pi), Marc Pérez (Ciutadans) i Antoni Costa (PP). Podem i  Vox  hi han declinat la seva participació, segons  Habtur .

Els partits han   mostrat   discrepàncies  en diversos aspectes a l'hora de regular el sector. En un dels primers temes  introduïts  en el debat, el preu per adquirir una plaça, Ciutadans i PP han considerat que els 3.500 euros que s'estan cobrant ara en el cas d'un unifamiliar  són   excessius  i desproporcionats. Pérez ha destacat que el preu hauria de ser proporcional als beneficis que es poden obtenir, mentre que Costa ha comentat que 3.500 per plaça és un preu fora de mercat.

Per contra, els representants de MÉS i  PSIB  han destacat que és un preu  raonable, ja que  consideren que és una activitat econòmica amb rendibilitat similar a la que realitzen els hotels.

La necessitat de  limitar-ne  el creixement i respectar el sostre fixat pel Consell de Mallorca en 430.000 places turístiques també ha causat un clar  enfrontament . "Qui no vegi que Mallorca necessita limitar el nombre de turistes basta que es passegi una mica  a l' estiu per l'illa", ha dit el representant de MÉS, mentre que Costa ha  assegurat  que els partits del Pacte "n'han perseguit el decreixement i aviat ho aconseguiran amb la temporada turística que ve".

Mentre que Alcover ha considerat que parlar de  decreixement  és massa  agosarat  i que el que s'ha de perseguir és un equilibri, el popular Costa ha dit que el seu partit eliminarà requisits, com el certificat d'eficiència energètica o la restricció de cinc anys de determinades llicències.

"No   què fareu quan hi hagi decreixement, si tancareu la incineradora o carreteres", ha dit Melià, qui ha recordat que amb l'actual legislació del pacte d'esquerres "no s'ha   reduït  la  gentrificació  ni s'han  abaixat  els preus de llarga durada, el que  cercàveu  amb la regulació. És un fracàs estrepitós".

El representant de Ciutadans ha retret als partits d'esquerres que no donin suport a una activitat que contribueix " que  les famílies puguin tenir aquests  ingressos  complementaris". També ha dit que no s'han de treure places de turisme vacacional del mercat quan  s' esgoti  el termini de la llicència, en el cas dels plurifamiliars, mentre que el sector hoteler no perd places.

Tot i que Fuster ha assegurat que MÉS considera que el lloguer vacacional "reparteix molt millor la riquesa" que el sector hoteler, el públic s'ha  mostrat  més alineat amb les posicions dels partits de dreta i sobretot de Melià, que ha estat el més aplaudit. Cal recordar que l'expresident d' Habtur  Joan Miralles ha estat cap de llista d'aquesta formació a les darreres eleccions al Congrés.

Sòl  rústic protegit

Un dels punts on hi ha hagut una clara divergència entre els distints blocs de partits é s  la possibilitat de realitzar lloguer  turístic  en  sòl  rústic protegit. MÉS i PSOE han mantingut el posicionament del  PIAT  de prohibir aquesta activitat en aquestes zones, mentre que El Pi i els altres partits de dretes han destacat que el lloguer turístic pot ajudar a rehabilitar aquestes zones.

Fuster ha recordat que si està protegit, és perquè es tracta d'un sòl amb determinats valors que s'ha  de  preservar  de la massificació. Per això a través de la Llei agrària s'han autoritzat les  agroestades . Melià ha criticat que es posin limitacions al lloguer  turístic  i que en canvi es permetin turistes a través d'aquestes  agroestades .

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF