Política 28/05/2018

Balears tindrà a partir d'aquest dimarts una llei d'habitatge

El ple del Parlament també debatrà i aprovarà una nova regulació que farà més fàcil presentar iniciatives legislatives populars

Jaume Ribas
3 min
/ ISAAC BUJ

PalmaEl Parlament de les Illes Balears aprovarà en el ple d'aquest dimarts la primera llei d'habitatge de la comunitat autònoma. Aquest dilluns, els diferents grups han valorat el text que, previsiblement, comptarà amb el vot a favor de l'esquerra, el suport parcial d'El Pi i el vot en contra de Ciutadans i del Partit Popular, que ja hi va presentar una esmena a la totalitat. La llei és una de les principals promeses del pacte d'esquerres.

A més de la llei de l'habitatge, el Parlament també debatrà i previsiblement aprovarà amb consens un altra norma. Es tracta de la modificació de la llei d'iniciatives legislatives populars, que permet que els ciutadans puguin dur propostes a la cambra autonòmica. Amb el nou text, disminueix el número de signatures necessàries per presentar una ILP, igual que l'edat mínima, que passaran a ser els 16 anys. A partir de l'aprovació d'aquesta nova regulació, el Parlament haurà de debatre totes les iniciatives legislatives populars que hi arribin i la mesa no podrà vetar-les.

La postura dels partits

El diputat del PSIB, Damià Borràs, ha recordat que "el PP no va ser capaç de fer una llei d'habitatge" i ha destacat que la nova norma de l'esquerra "marca noves normes de joc" al mercat de cases i pisos. Una de les mesures que ha destacat el socialista és que els habitatges de protecció oficial s'hauran de dedicar al lloguer durant tota la seva vida útil i ha conclòs que la llei és "molt positiva" i "molt esperada", tot i que ha admès que "arriba tard".

La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha defensat algunes de les mesures que contempla la llei de l'habitatge que s'aprovarà dimarts. Per a l'ecosobiranista, l'habitatge ha estat “una de les prioritats” del Pacte des del “primer dia”. A més, ha valorat que el text és “fruit de la participació ciutadana” i de les lluites socials d'entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

“Facilitar l'accés a l'habitatge és una de les coses fonamentals que havia de fer aquest Govern”, ha valorat Laura Camargo, coportaveu parlamentari de Podem. La coportaveu ha destacat que el seu partit ha tingut “un paper molt destacat” en la redacció del text i ha dit que està “orgullosa” que s'aprovi la llei. Camargo espera que les sancions als grans tenidors facin aflorar cases buides “de manera immediata” i que baixi el preu del mercat de lloguer.

El portaveu del partit regionalista El Pi, Jaume Font, ha valorat avui que “és imprescindible tenir una llei de l'habitatge” i ha explicat algunes de les seves mesures per “millorar” el projecte presentat pels partits del Pacte. Una és la de permetre construir més promocions privades a preu taxat en la mateixa quantitat de sòl, a fi que surtin més promocions i en baixi el preu.

La portaveu parlamentària del Partit Popular ha reiterat que votarà en contra de la llei. A més, ha dit que “els efectes de la llei de l'habitatge no es veuran aquesta legislatura” perquè, ha explicat, “s'han de desenvolupar 19 reglaments”. La principal crítica dels conservadors s'ha dirigit al règim sancionador que contempla la llei pels habitatges buits perquè “va en contra del ciutadà”. En canvi, Prohens ha proposat altres mesures per solucionar els problemes d'accés a l'habitatge, com ara les deduccions fiscals i la lluita contra “el problema dels ocupes”.

La diputada de Ciutadans Olga Ballester s'ha mostrat crítica amb la gestió de les polítiques d'habitatge del Govern: “en aquests tres anys no s'ha fet ni una sola promoció d'habitatge social, ni tan sols a Eivissa”. La crítica de la formació taronja es basa en la regulació que fa la llei de l'habitatge del paper dels grans tenidors i “l'intervencionisme continu de l'administració”. Per això, Ciutadans demana que “l'habitatge buit es mobilitzi amb convenis de col·laboració i amb incentius”, en lloc de fer servir la regulació i les sancions.

stats