Indults

Els partits busquen escletxes per justificar els recursos contra els indults

Cs els presenta en nom d'Arrimadas, Carrizosa i Espejo-Saavedra; el PP al·lega que presidia el govern de l'Estat quan la Fiscalia va actuar

3 min
La líder de Cs, Inés Arrimadas, i el portaveu al Congrés, Edmundo Bal, davant del Tribunal Suprem

Barcelona / MadridPluja de recursos contra els indults. El mateix dia que s'oficialitzava la mesura de gràcia amb la sortida dels centres penitenciaris dels presos polítics, l'entitat unionista Convivència Cívica Catalana interposava el primer recurs; i l'endemà comencen a fer-ho els partits. La líder de Cs, Inés Arrimadas, i el portaveu al Congrés, Edmundo Bal, s'han desplaçat aquest dijous fins al Tribunal Suprem per escenificar la iniciativa. La primera força política del Parlament durant la legislatura del Procés ha presentat nou recursos en nom de la llavors cap de l'oposició i els diputats Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra. Obviant la defensa de l'interès general i al·legant l'interès particular dels tres és com la formació taronja busca convèncer la sala tercera de l'alt tribunal que està legitimada per presentar recurs.

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ho ha argumentat afirmant que Arrimadas, Carrizosa i Espejo-Saavedra són part afectada perquè "se'ls va privar del seu dret de participació política" i ja van recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la tramitació de les lleis de desconnexió. "I van guanyar", ha remarcat Bal, que ha dit que "si tenien legitimació per anar al TC sembla evident que en tenen per acudir al Suprem". A més a més, en els recursos el partit taronja demana mesures cautelars, és a dir, que es reverteixi l'indult i els presos polítics tornin al centre penitenciari mentre el Suprem estudia les seves al·legacions. La líder del partit, Inés Arrimadas, ha justificat que la llibertat dels líders del Procés suposa un "perill per a l'interès general".

Unes hores després de la presentació dels recursos, el Suprem ha acordat la seva admissió a tràmit i ha requerit al ministeri de Justícia que els faciliti els expedients dels indults en un termini de 20 dies. Aquest tràmit suposa la posada en marxa de la iniciativa legal de Cs després de comprovar que aquesta no té defectes formals. Alhora, es tracta d'una gestió automàtica, que no avança cap decisió sobre el fons de l'assumpte ni sobre la legitimació per recórrer.

amb Vox i el seu president, Santiago Abascal, al capdavant. El partit ultra va al·legar que va exercir l’acusació popular durant el judici del Procés. Fonts jurídiques consideren que aquesta circumstància pot ajudar a la legitimació de Vox, mentre que d’altres asseguren que són jurisdiccions diferents i que no hi té res a veure. 

Doble recurs del PP

La tercera formació política que abans de la concessió dels indults ja va avisar que els recorreria és el PP. Els populars encara no han interposat cap objecció, però aquest dijous el partit ha avisat que ho farà per partida doble. Tal com va anunciar aquest dimarts, el president del PP, Pablo Casado, presentarà un recurs com a particular al·legant que és víctima dels CDR i intentarà així que l'alt tribunal el consideri part afectada per la sortida dels líders del Procés de la presó. Però els populars encara es guarden un altre intent perquè el Suprem doni pas als seus recursos.

El secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, ha afirmat que el PP com a partit polític també apel·larà a la mesura de gràcia. Els motius? "La Fiscalia va ser la que va actuar contra els independentistes i gràcies a aquestes mesures del govern aquests senyors van anar a la presó. Per tant, el PP sí que era part del procés a través de l'executiu de Mariano Rajoy i de les mesures que es van prendre en el seu moment, com el 155", ha justificat Egea a Telecinco. D'aquesta manera, els populars se senten legitimats perquè va ser el govern de Rajoy, mitjançant la Fiscalia, el que va posar la primera pedra de la causa contra els líders polítics.

Casado també va a Brussel·les

Més enllà del Suprem, Casado ha intentat amargar el viatge de Pedro Sánchez a Brussel·les per participar al Consell Europeu. El cap de l’oposició també s’hi ha desplaçat per reunir-se amb el Partit Popular Europeu i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Des d'allà, ha acusat el president espanyol de “mentir” sobre els fons europeus i ha advertit que donar “carta blanca” a l’independentisme crea un problema a la Unió Europea. La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha instar Casado a treballar des d’Espanya per resoldre els problemes en lloc de comentar-los des de Brussel·les.

stats