Política 08/11/2019

Els partits balears tanquen la campanya afrontant uns resultats incerts

El PSIB concentra més de 300 persones a Son Cotoner i es mostra confiat a guanyar a les Illes i a Espanya

K. O./ C. T / A. T / M. F. / E. N.
6 min
Els líders del PSIB, al Parc de Son Cotoner

PalmaEls partits de les Illes Balears que es presenten a les eleccions estatals d'aquest diumenge han finalitzat la campanya electoral més curta afrontant uns resultats incerts. Mentre que el PSIB ha fet una petita festa al parc de Son Cotoner, el Partit Popular ha escollit el restaurant Varadero del passeig Marítim. MÉS-Esquerra ha triat Son Sardina i Unides Podem, la cafeteria Parabellum. Ciutadans ha acomiadat la jornada al mercat de Sant Joan de l'Escorxador de Palma. Vox, en canvi, ha optat per fer un sopar amb els militants i simpatitzants al bufet Binicomprat d'Algaida.

El PSIB, optimista

El PSIB ha reunit més de 300 persones en la festa de final de campanya. Els líders del partit s'han mostrat optimistes respecte de diumenge i han assegurat que es veuen guanyadors a les Illes i a tot l'Estat. La secretària general, Francina Armengol, ha demanat el vot "amb il·lusió, força, empatia, compromís i valentia per a l'únic partit que ens pot fer avançar, el partit socialista". Armengol ha assegurat que "guanyarem aquest diumenge a Balears i a Espanya per tercera vegada, ho tornarem a aconseguir", perquè "no podem consentir que la dreta amb la ultradreta vulgui canviar-nos el model de vida que tenim".

A l'acte hi han estat presents el batle de Palma, José Hila, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, acompanyats pels caps de llista per les Balears al Congrés, Pere Joan Pons, i al Senat per Mallorca, Cosme Bonet. La presidenta ha destacat que les eleccions serveixen per assegurar que no es farà "ni una passa enrere en la lluita per la igualtat, per la justícia social, per la solidaritat i pel nostre estat del benestar".

Pons ha explicat que "tancam una campanya en positiu, en la qual hem estat els únics que hem fet propostes", i ha insistit que voti "fins a la darrera persona", perquè "ens jugam continuar amb unes polítiques progressistes per apujar pensions, assumir el repte ecològic, continuar amb la sanitat universal, per reduir la precarietat laboral o perquè Espanya entri en una nova època populista, de dretes, amb una agenda que serà la de Trump, Salvini o Le Pen". Per part seva, Bonet ha remarcat que diumenge "és fonamental anar a votar, perquè només el partit socialista pot salvaguardar els principis democràtics d'aquest país".

Pons, Armengol, Bonet, Moll i Hila, durant l'acte

Marga Prohens, del PP: "Cada vot a Vox i Cs és un vot a Pedro Sánchez"

El Partit Popular ha reunit un centenar de persones i la candidata al Congrés pel PP, Marga Prohens, ha assegurat que "ens volen vèncer per la divisió", perquè "cada vot a Vox i Ciutadans és un vot a Pedro Sánchez". A més, ha afegit que precisament l'estratègia del president en funcions s'ha centrat a dividir i vèncer. La candidata també ha dit que sense l'existència de la formació de Santiago Abascal i Albert Rivera, "Pablo Casado ja seria president". Segons Prohens, votar el PP és fer-ho contra "l'esquerra radical" i "l'independentisme català".

D'altra banda, el president del PP balear, Biel Company, ha afirmat que Pedro Sánchez "és el pitjor president que ha tingut la democràcia" i que ha estat "nefast" per a les Balears. El popular ha assegurat que el vot útil és el PP perquè és l'únic que pot arreglar la situació d'Espanya: "Som un partit amb experiència i tenim uns candidats molt preparats", ha sentenciat. D'altra banda, la candidata al Senat, Maria Salom, també ha dit que votar Vox i Ciutadans és tirar el vot al fems.

Els candidats al Congrés pel PP Carlos Martínez de Tejada, Javi Bonet, Marga Prohens i María Salom acompanyats del líder de la formació a les Balears  Biel Company.

Canyes, tapes, música i festa a Unides Podem

Podem ha celebrat l'acte final de campanya entre canyes i tapes, una festa animada en la qual han participat més de mig centenar de simpatitzants i destacats alts càrrecs de la formació morada, com els regidors de Palma, Sonia Vivas i Alberto Jarabo; el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot. Des de l'organització del partit han assegurat que han fet una campanya coherent en què han defensat el seu programa i han lamentat que la resta de partits hagin utilitzat Catalunya per treure'n rèdit polític.

Les candidates han aprofitat la darrera oportunitat per defensar el seu partit com la millor opció per triar a les urnes el 10-N. "Volem demanar el vot a tota la gent que vol que dilluns comenci el canvi. Dilluns serà possible tornar a apujar el salari mínim, i que ningú quedi a casa seva, perquè sí que es pot", ha assenyalat Antònia Jover. Per part seva, Lucía Muñoz ha apuntat que perquè "sigui la festa de la democràcia de veritat ha de guanyar la gent decent i no els que comanden a l'ombra, i per això s'ha de votar Unides Podem". La candidata al Senat de Podem, Beni Aguiló, ha assenyalat que "diumenge ha de ser un dia històric, anam a guanyar i hem de demostrar que Unides Podem podem dur endavant les nostres polítiques socials".

Les candidates de Podem, Antònia Jover i Lucía Muñoz amb els regidors de Palma Alberto Jarabo i Sonia Vivas

Balboa: "Hi ha d’haver una veu a Madrid que no es degui a ningú"

L’acte final de campanya de MÉS-Esquerra s’ha celebrat finalment aquest divendres horabaixa al casal de Ca ses Monges a Son Sardina a causa de la pluja. El candidat al Congrés, Guillem Balboa, ha demanat un darrer esforç a la militància en el boca-orella i ha assegurat que "hi ha d’haver una veu sobiranista, progressista, ecologista i feminista que no es degui a ningú a Madrid".

"El nostre és el vot més útil perquè és conseqüent", ha assegurat la candidata al Senat, Lila Thomàs. "Els que han aturat el vot són aquells que estan al Govern en funcions o els que diuen que posen la vida en el centre però no són capaços d’exigir l’amnistia immediata per als presos polítics i els exiliats", ha afegit.

Per la seva banda, el número 3 al Congrés, Mateu 'Xurí', ha defensat que "el problema és que de democràcia a Espanya n’hi ha tan poca que cap en una llauna de sardines". A més, ha subratllat que "en qualsevol país normal, els que estarien il·legalitzats serien aquells que demanen la nostra il·legalització". Xurí ha tancat la intervenció destacant que "MÉS-Esquerra es distingeix per la seva humanitat".

Guillem Balboa, candidat de MÉS-Esquerra

Rayo –el ca de Jorge Campos– enlluerna els candidats de Vox

El líder de Vox a les Balears, Jorge Campos, ha aconseguit que a l'acte de tancament de campanya del partit els protagonistes no fossin els candidats al Congrés i al Senat, sinó un ca: Rayo, la seva mascota. Després de rebre amb ovacions i algun tímid "Viva España" Antonio Salvá i Manuela Cañadas, el cap de l'agrupació ha aparegut acompanyat de l'animal, que "té atemorit MÉS per Mallorca", segons el president autonòmic de Vox. Aquesta no ha estat l'única referència al partit ecosobiranista. En un moment de l'acte en què s'han apagat els llums, Campos ha fet befa dient que "els de MÉS s'han assabentat que estava Rayo i han volgut boicotejar-lo".

L'espectacle ha continuat durant la seva intervenció, quan el líder d'extrema dreta ha simulat que rebia una trucada. En despenjar el mòbil, ha assegurat que era Iván Espinosa de los Monteros. En un intent de fer creure als assistents que la cridada era en directe, ha pitjat el 'play' del que semblava un missatge d'àudio del WhatsApp, que, per mala sort de Campos, s'ha pausat en diverses ocasions, fet que ha evidenciat encara més que era un muntatge.

En els discursos, tant Salvá i Cañadas com Sergio Rodríguez, secretari general de l'agrupació, han destacat la "bona acollida" que han rebut i s'han mostrat esperançats amb vista als comicis d'aquest diumenge. Tot i això, l'acte s'ha caracteritzat per un ambient descafeïnat, on les banderes d'Espanya han estat pràcticament absents –tret de quatre mans ressagades que n'alçaven algunes–.

Per concloure amb les intervencions, Campos ha recordat que "demà [dissabte] es compleixen 30 anys de la caiguda del mur de Berlín" i ha animat a "posar fi als murs dins la nostra pròpia casa". Cal recordar que ells mateixos van proposar construir-ne un "infranquejable" a la frontera de Ceuta i Melilla. Abans de davallar a saludar i fer-se algunes 'selfies' amb el públic, els líders i candidats, juntament amb els simpatitzants, han guardat un moment de silenci per escoltar la marxa reial.

Jorge Campos, amb Rayo, Manuela Cañadas, Antonio Salvá i Sergio Rodríguez en l'acte de tancament de campanya de Vox a Binicomprat
stats